Vukčević i Jakobs o ratnim zločinima

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužilac Euleksa Teo Jakobs razgovarali o gnjilanskoj grupi, nestalim Srbima, istrazi o trgovini ljudskim organima i pristupu svedocima u predmetima ratnih zločina.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević razgovarao je sa glavnim tužiocem misije Euleks Teom Jakobsom o slučajevima ratnih zločina na Kosovu i Metohiji.

Sastanak Vukačevića i Jakobsa, koji je održan u Tužilaštvu za ratne zločine, protekao je u pozitivnoj atmosferi i bio je operativne prirode, saopštilo je Tužilaštvi za ratne zločine.

Razgovoru su prisustvovali i Jakobsovi saradnici - šef specijalne kancelarije Euleksovog tužilaštva za ratne zločine, terorizam i organizovani kriminal Izabel Arnal i tužilac Jons Kristensen.

Vukčević i Jakobs razgovarali su o slučaju trojice pripadnika "gnjilanske grupe", koji su u bekstvu na Kosovu i Metohiji, kao i o novim dokazima o nestalim Srbima u pokrajini, u vezi sa istragom o trgovini ljudskim organima na severu Albanije, kao i o pristupu svedocima u predmetima ratnih zločina i drugim oblicima saradnje.

Desetorica osumnjičenih za ratne zločine u Gnjilanu 1999. godine, počinjene posle povlačenja snaga Srbije sa Kosmeta, uhapšeni su 26. decembra u Preševu. Devet ih je prebačeno u Beograd, a deseti je zadržan u Preševu.

Protiv devetorice osumnjičenih Veće Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine otvorilo je istragu i njima je nedavno produžen pritvor za još dva meseca.

Trojica pripadnika te grupe nedostupni su srpskim pravosudnim organima jer su na Kosovu i Metohiji.

Srpsko tužilaštvo pokrenulo je istragu o trgovini ljudskim organima na severu Albanije sredinom prošle godine, ali je albansko ministarstvo pravde odbilo saradnju sa srpskim istražiteljima, ne dozvolivši im da sprovedu odredjene istražne radnje na teritoriji njihove države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи