Читај ми!

Nastavljeno suđenje inspektoru Stoliću optuženom za odavanje informacija Belivukovoj grupi

U Specijalnom sudu u Beogradu je izvođenjem dokaza nastavljeno suđenje suspendovanom inspektoru SBPOK-a Božidaru Stoliću optuženom da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Na suđenju Božidaru Stoliću su izvedeni dokazi tužilaštva, među kojima je iskaz drugooptuženog Filipa Golubovića u policiji, kao i policijski nalozi i naredbe koje je potpisao Stolić.

Prikazana je i lista imena koje je Stolić pretraživao u MUP-ovom sistemu, a koja, prema tvrdnjama tužioca, nisu zapisana u njegovom rokovniku koji je oduzet prilikom hapšenja.

Naime, tužilac tvrdi da je rokovnik dokaz da je Stolić ta imena pretraživao i te informacije davao Goluboviću.

Sledeće suđenje zakazano je za 6. jun kada treba da se prikaže prepiska preuzeta sa aplikacije "Sky" .

Na prethodnom ročištu Stolić i Golubović su detaljno izneli svoju odbranu.

Stolić je u sud došao sa slobode, dok je Golubović na izdržavanju kazne u Okružnom zatvoru u Pančevu pa je doveden iz zatvora.

Stolić se tereti i za podatke o poternicama 

Suspendovani inspektor se tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja.

Prema optužnom predlogu u koji je Tanjug imao uvid, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića, on je proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću inspektor je prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marinu Golubović i Jelicu Milošević.

Zauzvrat je dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone...

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u optužnom predlogu da Stolića osudi na kaznu ne manju od tri godine zatvora, a Golubovića na ne manje od godinu dana zatvora.

Stolić je inače bio uhapšen 12. juna 2021. godine zbog ovog slučaja i u pritvoru je bio dva meseca.

On je ponovo uhapšen u septembru prosle godine zbog krivičnog dela prinuda u pokušaju i zbog toga je bio u pritvoru u Požarevcu do 24. decembra.

U tom predmetu potvrđena je optužnica Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu protiv Stolića, kao i protiv Slađana Konstantinovića i pripadnika BIA M.K. koja ih tereti da su pokušali da prinudom preuzmu ugostitljski objekat od jednog Požarevljanina.

Uskoro ih očekuje početak suđenja.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво