BiH opstruiše optužnicu za Dobrovoljačku

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić rekao da je BiH opstruisala istragu o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Srbija odlučila da sama otvori proces. Tužilaštvo insistira na potpisivanju Sporazuma sa BiH o ustupanju dokaza.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić rekao je da je to tužilaštvo dokaze za zločin nad vojnicima JNA u Doborovoljačkoj ulici u Sarajevu prikupljalo od 2006. i dostavljalo Tužilaštvu BiH, ali da su odlučili da sami otvore prosec, kada su videli da se u BiH on opstruiše.

"Kada smo definitivno uvideli, po odgovorima koje smo dobijali iz Bosne po ovom i drugim zahtevima za međunarodnu pravnu pomoć, da se postupak opstruiše, krenuli smo u proces u skladu sa našim zakonom", rekao je Vekarić banjalučkom listu "Glas Srpske".

Srbija je pokrenula istragu i raspisala međunarodne poternice za članom ratnog predsedništva BiH Ejupom Ganićem i još 18 ljudi pod sumnjom za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Vekarić je izjavio da o imenima ne može da govori, jer je sve i dalje u fazi istrage.

Komentarišući zahtev Tužilaštva BiH da sada, posle raspisivanja poternice, preuzme predmet, Vekarić je rekao da "verovatno, kao i u slučaju 'tuzlanske kolone' postoji mešanje politike u pravosudnu stvar".

"BiH insistira na mestu izvršenja krivičnog dela, kao jedinom opredeljujećem faktoru za procesuiranje ratnih zločina. Na ovaj način stimuliše se skrivanje počinilaca u drugim zemljama", rekao je Vekarić.

Istakao je da Tužilaštvo Srbije insistira na potpisivanju Sporazuma sa BiH o ustupanju dokaza, kao što je potpisalo sa Hrvatskom i Crnom Gorom.

Prema njegovim rečima, vreme radi protiv predmeta ratnih zločina, svedoci stare i umiru, dokazi blede i nestaju.

"Ovako veliki zločin morao je dobiti epilog u sudnici znatno ranije", rekao je Vekarić i dodao da je srpsko tužilaštvo učinilo i činiće sve da osumnjičene privede pravdi, da žrtve zločina dobiju satisfakciju.

Kad je reč o pitanju hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, Vekarić je rekao da se ne usuđuje da prognozira kada će se to desiti.

"Svi dajemo sve od sebe da se naša međunarodna obaveza prema Tribunalu završi. To je u interesu građana Srbije, suviše veliku cenu plaćamo zbog dvojice ljudi. Taoci smo prošlosti i to ne smemo da prebacimo na sledeću generaciju", rekao je Vekarić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво