Srušila se zgrada u Kosovskoj Mitrovici

U severnom delu Kosovske Mitrovice srušila se četvorospratnica u kojoj uglavnom žive Srbi, saznaje RTS. Nema žrtava, tri osobe su povređene. Stanari zgrade više puta upozoravali gradske vlasti da zgrada može da se uruši. Lokalna vlast obećala da će stanare skloniti sa ulice i smestiti u adekvatne prostorije.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici oko jedan sat i četrdeset minuta srušila se četvorospratna zgrada, koja se nalazi preko puta tehničke škole u ulici Lole Ribara broj 62, saznaje Radio-televizija Srbije.

Dežurni hirurg Opšte bolnice u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek je potvrdio da su za sada primljene tri osobe, a da je jedna teže povređena. Svi povređeni zbrinuti su na odeljenju intenzivne nege.

Prema rečima dežurnog hirurga Zdravko Cerović zadobio je prelom rebara, posekotine po glavi i prelom obe potkolenice.

Cerović sa teškim telesnim povredama, smešten na odeljenju intezivne nege i za sada je van životne opasnosti.

Iz ruševina je jutros izvučena Radunka Milićević koja je zadobila povredu leve noge i posekotine glave.

"Reč je o teškoj srčanoj bolesnici koja je smeštena na odeljenju intezivne nege i nije životno ugrožena", rekao je Elek.

Anesteziolog mitrovačke bolnice Milosav Andrić, rekao je da je još rano davati bilo kakve prognoze o zdravstvenom stanju povređenih, s obzirom da su analize još uvek u toku, ali da je najbitnije da pacijenti nisu životno ugroženi.

Iz zgrade koju građani zovu "zgrada sindikata", svi stanari su evakuisani, a u tome su pomogli pripadnici belgijskog KFOR-a i vatrogasne jedinice.

Zgrada u kojoj je živelo 35 srpskih porodica, stara je oko 50 godina, a tokom NATO bombardovanja 1999. godine teško je oštećena.

U Opštini Kosovska Mitrovica kažu da je građevinska inspekcija 1995. godine utvrdila da ta zgrada nije za stanovanje, ali ništa nije urađeno u vezi s tim.

Prema navodima policije, uzrok rušenja je naverovatnije starost zgrade.

Stanari zgrade ostali na ulici

Dobrila Jovanović (79) jedan je od stanara, zgrade koja se noćas srušila, a u njoj, kaže, živi 32 godine.

"Probudila sam se noćas oko jedan, čula sam buku i zgrada je počela da se ruši. Nemam gde da odem, jedino da ostanem na ulici", rekla je Jovanovićeva.

Dragica Cerović do skoro je živela u "zgradi sindikata". Sada tu žive njene dve sestre i dva brata.

"Probudila nas je jaka buka i mislili smo da je zemljotres. Kad sam htela da izađem prema stepenicama, pao je zid od hodnika i nisam imala izlaz, ušla sam kod komšinice i čekali smo skoro dva sata dok nas nisu izvukli vatrogasci".

"Sinoć oko 19 časova kada je prvi zid počeo da pada otišli smo kod predsednika opštine Nenada Topličevića, zvali smo ga da dođe da vidi, a on je rekao da neće, da to nije njegova nadležnost i da se obratimo nekom drugom", rekla je jedna stanarka te zgrade.

"Mi više nemamo kome da se obratimo. Građevinska inspekcija nije dolazila, a ima zahtev od 23 februara. Moj brat je završio u šok sobi, a teško bolesnoj sestri je od stresa skočio pritisak. Druga sestra koja je takođe težak bolesnik odmah je primila terapiju u hitnoj službi. Sve sam ih povela kod mene, a šta ćemo dalje da radimo ne znam", rekla je agenciji Tanjug Dragica Cerović.

Lokalna vlast obećala pomoć

Stanari zgrade dobili su obećanje predstavnika lokalne vlasti da će ih skloniti sa ulice i smestiti u adekvatne prostorije.

Potpredsednik Skupštine opštine Ljubiša Petrović, rekao je da će Opštinsko veće zajedno sa Ministarstvom za Kosovo i Metohiju, nastojati da što pre reši problem.

Petrović je dodao da će se opštinsko rukovodstvo tražiti pomoć i Ministarstva za rad i socijalnu politiku i ministra Rasima Ljajića, da privremeno stanarima zgrade Sindikat ustupe zgradu koju gradi u Kosovskoj Mitrovici.

Prema rečima Petrovića, stanarima će biti obezbeđene najhitnije potrepštine i dodao će odmah biti formirano opštinsko radno telo, koje će učiniti sve da život stanara bude normalizovan dok ne dobiju novi smeštaj.

Predstavnik UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici Vladimir Anohin rekao je stanarima da će posebna komisija te misije proceniti da li se može ući u zgradu da bi stanari izneli stvari iz stanova koji nisu potpuno porušeni.

Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da je na nivou opštine i okruga formiran štab koji prati situaciju.

Lokalno rukovodstvo je, prema njegovim rečima, za najugroženije porodice obezbedilo smeštaj u Motelu "Izvor" u Grabovcu.

Stanari, iako nisu dobili odobrenje od nadležnih i potvrdu da je zgrada bezbedna, nameštaj iznose kroz prozore.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво