Lista svedoka za Karadžićevo suđenje

Tužilaštvo u Hagu podnelo listu prvih 30 svedoka na suđenju Radovanu Karadžiću. Na listi bivši ministar pravde u Karadžićevoj vladi, američki diplomata, novinar "Skaj njuza", šef posmatračke misije i drugi. Suđenje 1.marta.

Haško tužilaštvo podnelo je sudu listu prvih 30 svedoka na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću koje bi trebalo da počne 1. marta.

Prvi svedok trebalo bi da bude saslušan pred sudskim većem pošto Karadžić iznese uvodnu reč. Svedok je zaštićen i svedočiće pod pseudonimom.

Među prvim svedocima koje predlaže Tužilaštvo je bivši ministar pravde u Karadžićevoj vladi Momčilo Mandić, kome se u sudu za ratne zločine u Sarajevu sudi zbog učešća u organizaciji logora Sarajevu i okolini, kao i zbog učešća u napadu na centar za obuku bivšeg Ministarstva unutrašnjih poslova BiH 1992. godine.

Mandić je prvostepenom presudom suda u Sarajevu oslobođen svih optužbi, ali je Tužilaštvo uložilo žalbu na tu presudu pa se čeka odluka drugostepenog suda.

Posle njega biće saslušan Sulejman Crncalo, koji je svedočio na suđenju Momčilu Krajišniku o okolnostima pod kojima je muslimansko stanovništvo napuštalo Pale 1992. godine.

Potom će svedočiti američki diplomata Herbert O'Kun koji je bio zamenik nekadašnjeg specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za Balkan Sajrusa Vensa.

Tužilaštvo je predložilo i saslušanje Arnauta van Lindena, bivšeg novinara "Skaj njuza", zatim bivšeg šefa posmatračke misije EU u BiH Kolm Dojla, američkih profesora Roberta Donia i Džona Vilsona, kao i penzionisanog britanskog generala Majkla Rouza koji je bio komadant Unprofora.

Saslušanje svedoka Tužilaštvo planirano je da se sprovede tokom marta i aprila.

Suđenje Karadžiću trebalo bi da počne za mesec dana, a prema najavama iz suda, 1. i 2. marta on bi trebalo da održi uvodnu reč.

Karadžić je danas od Tribunala zatražio odlaganje nastavka suđenja, zakazanog za 1. mart. On tvrdi da nije mogao da se pripremi, zbog toga što je sekretarijat suda uskratio novac njegovoj odbrani, a njemu pravo da sam izabere advokata. U podnesku sudskom veću, bivši opredsednik RS, nije naveo koliko odlaganje traži.

Tužilaštvo je uvodnu reč dalo krajem oktobra, kada je suđenje prekinuto. Tada je Karadžić izjavio da ne želi da učestvuje u postupku, tvrdeći da nije spreman za suđenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво