Karadžićeva uvodna reč 1. marta?

Bivši lider bosanskih Srba načelno prihvatio mogućnost da 1. marta iznese svoju uvodnu reč na suđenju u Haškom tribunalu, mada je najavio podnošenje nove molbe za odlaganje suđenja. Početak suđenja ugoržen uslovima koje odbrana ima u pripremi, ukazao Karadžić na statusnoj konferenciji.

Iako je najavio da će uskoro podneti još jednu molbu za odlaganje suđenja, bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić načelno je prihvatio mogućnost da 1. marta iznese svoju uvodnu reč na suđenju u Haškom tribunalu.

"Ukoliko Sud odluči da suđenje počne 1. marta, potrudiću se da 1. i 2. marta iznesem svoju uvodnu reč, ali se bojim se da je početak ugoržen uslovima koje odbrana ima u pripremi", naveo je Karadžić na statusnoj konferenciji u Haškom tribunalu.

Karadžić, koji se brani sam od niza optužbi za ratne zločine u BiH, ukazao je sudiji O Gon Kvonu da su se uslovi za pripremu njegove odbrane pogoršali u pauzi suđenja od kraja oktobra, a u kom zbog nespremnosti nije hteo da učestvuje.

Nekadašni lider bosanskih Srba je negodovao zbog niza propusta Sekretarijata koji se tiču obezbeđivanja materijalnih uslova za rad njegovog pravnog tima, a požalio se i na obilje novog materijala koji je Tužilaštvo obelodanilo tokom pauze u suđenju, a koje odbrana nije u stanju da obradi u tako kratkom periodu.

Sudija O Gon Kvon naveo je da je stav Raspravnog veća da je Karadžićev predmet spreman za suđenje još od oktobra, i posavetovao Karadžića da o svojim zahtevima Veće obavesti u pisanom obliku.

Karadžić je pak naveo da će bez obzira na odluku Veća o nastavku suđenja uvodnu reč održati kao i Tužilaštvo - dva dana, odnosno, četiri puta po sat i po, kao i da će se truditi da iznese "mapu pravca" u kom će se odbrana kretati tokom procesa.

Harvi pratio statusnu konferenciju

Inače, britanski advokat Ričard Harvi koji je Karadžiću postavljen za branioca u pripravnosti za slučaj da se optuženi ne pojavi u sudnici 1. marta, pratio je statusnu konferenciju iz dela sudnice predviđenog za javnost.

Harvi je obavestio Veće da bez Karadžićevog pristanka ne želi da učestvuje u radu današnje konferencije, a Karadžić je ranije od Suda tražio njegovo razrešenje i postavljenje drugog advokata koji poznaje srpski jezik i istorijske okolnosti u regionu Balkana.

Suđenje Karadžiću, koje je počelo 27. oktobra izlaganjem uvodne reči Tužilaštva, prekinuto je pošto je bivši lider bosanskih Srba odbio da učestvuje u suđenju dok ne bude spreman da iznese svoju odbranu.

Karadžić je zahtvao da mu se ostavi deset meseci za prpremu odbrane ali je Haški sud to odbio.

Naredna statusna konferencija zakazana je za 15. februar, a suđenje je prema najavi sudije O Gon Kvona planirano za 1. mart.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи