Читај ми!

Srbinu koji je uhapšen na Jarinju određen pritvor od 30 dana

Dušku Arsiću, koji je uhapšen sinoć na Jarinju, određen je pritvor u trajanju od mesec dana zbog navodnog ratnog zločina, saopštila je Jovana Filipović, advokat uhapšenog Arsića. On već godinama vodi sudski spor jer mu je na osnovu lažnih isprava i iskaza uzurpirana imovina u selu Matičane kod Prištine. Iz Kancelarije za KiM navode da je očigledno reč o novom pritisku na Srbe povratnike, koji se tajnim optužnicama hapse zbog navodnih ratnih zločina, a sa jednim jedinim ciljem da se odvrate od povratka i potraživanja svoje imovine na Kosovu i Metohiji.

Sud u Prištini odredio je jednomesečan pritvor Dušku Arsiću zbog navodnog ratnog zločina. Optužnica je usledila nakon što je Arsić podneo tužbu i pokrenuo krivični postupak zbog nezakonitog zauzimanja njegove imovine u selu Matičane na Kosovu i Metohiji.

Arsić je prema nalogu suda prebačen u Prištinu, gde je saslušavan jutros do tri sata izjutra.

"Dušku Arsiću, koji je uhapšen sinoć na Jarinju određen je pritvor u trajanju od mesec dana zbog sumnje da je izvršio delo 'ratni zločin protiv civilnog stanovništva', te da je navodno u periodu od januara do juna 1999. u selu Butovac, učestvovao u nasilnom proterivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, kao i da je navodno zaustavio jedno maloletno lice i zajedno sa drugim paravojnim formacijama počeo da maltretira i zlostavlja to lice koje i danas trpi posledice", navodi Jovana Filipović, advokat uhapšenog Arsića.

Ističe da Duško Asić nikada nije bio član vojske, policije niti bilo koje paravojne formacije kao i to da on ni danas ne zna gde se uopšte nalazi to selo Butovc.

Navodi da Arsić već godinama vodi sudski spor jer mu je na osnovu lažnih isprava i iskaza uzurpirana imovina u selu Matičane kod Prištine, a da je sada uhapšen. 

"Ističem da su sve izjave navodnih svedoka prikupljene u periodu od septembra, oktobra i novembra ove godine. Dakle, nakon više od 20 godina od navodnog zločina i nakon što smo podneli tužbu uzurpatoru njegove imovine u selu Matičane i pokrenuli krivični postupak zbog nezakonitog zauzimanja ove imovine", dodaje Filipovićeva.

Duško Arsić uhapšen je sinoć oko 23 časa na prelazu Jarinje kada je pošao ka centralnoj Srbiji. Sa njim su u automobiliu bila njegova maloletna deca od tri i pet godina. 

Kancelarijaza KiM: Novi pritisak na Srbe povratnike 

Iz Kancelarije za KiM navode da je reč o čoveku koji je više puta dolazio na prostor Kosova i Metohije, gde ima i prebivalište u okolini Prištine i nikada, nikakvih problema nije imao, do sinoć kada je uhapšen za navodni ratni zločin.

Ističu da je očigledno reč o novom pritisku na Srbe povratnike, koji se tajnim optužnicama hapse zbog navodnih ratnih zločina, a sa jednim jedinim ciljem da se odvrate od povratka i potraživanja svoje imovine na Kosovu i Metohiji.

Istovremeno, kako se ocenjuje, ovakvim postupanjem Priština pokušava da stvori veštački i neodrživ balans zbog činjenice da se u Hagu sudi liderima takozvane OVK, zbog zločina nad Srbima i drugim nealbancima.

"Očigledno je da u Prištini ne postoji spremnost da se Srbima omogući povratak na njihova vekovna ognjišta i da koriste sve raspoložive mehanizme zastrašivanja i odvraćanja ne bi li sprečili povratak Srba", navode iz Kancelarije za KiM.

Ističu da upravo u ovakvim tajnim optužnicama i hapšenjima leži razlog zašto je stopa povratka na Kosovo i Metohiju manja od dva odsto i najmanja je u jednom postkonfliktnom području.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво