Читај ми!

Specijalni sud: 100 godina zatvora za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) osudilo je na ukupno 100 godina zatvora četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbenosti (DB) zbog učešća u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Ćuruviju je i prema novoj presudi ubilo N. N. lice dok su mu pripadnici DB-a dali logističku podršku.

Ovu presudu je donelo tročlano sudsko veće Snežane Jovanović većinom glasova.

Zbog podstrekavanja na teško ubistvo na po 30 godina zatvora ponovo su na iste kazne osuđeni su tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić.

Kao saizvršioci u teškom ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni su bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Ovo je druga prvostepena presuda, koja se izriče nakon što je prvu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, upravo zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj N. N. lica koje se ne pominje u optužnici.

Obrazloženje presude 

U obrazloženju nove presude, sudija Jovanović je navela da je sud u ponovljenom postupku izveo iste dokaze kao i tokom prvog suđenja, jer u odluci Apelacionog suda nije bilo naloga da se izvedu nove činjenice.

Tako je sud utvrdio da je N. N. lice rafalnom paljbom iz "škorpiona" ubilo Ćuruviju u haustoru zgrade u kojoj živi pucajući mu u leđa, dok je s njim u društvu bila njegova prijateljica Branka Prpa.

Sud je našao da je i u ovom postupku na nesumnjiv način utvrđeno činjenično stanje – Radonjić je dao pisani nalog da se Ćuruvija prati, a da je praćenje po njegovom nalogu obustavljeno 10. aprila, a dan pred ubistvo, a nastavljeno po usmenom nalogu.

S obzirom na to da su se Romić i Kurak čuli telefonom neposredno pred ubistvo (oko 16.45), sud je zaključio da oni nisu bili jedan pored drugog, zbog čega je utvrdio da je Ćuruviju ubilo N. N. lice.

"Sud je takođe poklonio veru iskazu Branki Prpi", rekla je sudija Jovanović, navodeći da nije poklonio veru odbranama optuženih, a što će detaljno obrazložiti u pisanom otpravku presude.

Sud im je kao otežavajuću okolnost cenio činjenicu da su oni bili pripadnici Službe državne bezbednosti.

I na novu presudu Tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Marković po sopstvenoj želji nije privođen na izricanje presude iz požarevačkog zatvora Zabela, gde služi kaznu od 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu četiri funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali 1999. godine i ubistvu Ivana Stambolića 2000. godine.

Romiću i Radonjiću, koji su prisustvovali izricanju presude, danas je produžen kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Četvorica optuženih su i posle prvog suđenja bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta odlukom Apelacionog suda, koji je naložio ponavljanje suđenja, jer je tom presudom u slučaj uvedeno N. N. lice kao neposredni izvršilac ubistva, što je suprotno optužnici.

U optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, on likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici gde je živeo.

Ubijen je između 16.39 i 16.45, dok je sa njim u društvu bila njegova prijateljica i očevidac ubistva Branka Prpa u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Prpa od početka postupka tvrdi da optužene ne prepoznaje kao izvršioce ubistva.

"Porodica zadovoljna presudom" 

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik porodice Ćuruvija, rekao je da su oštećeni zadovoljni presudom kojom su optuženi za njegovo ubistvo danas osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Ružić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da su očekivali istu presudu jer su isti i dokazi, ali da sada očekuje da će sud sada dati detaljnije obrazloženje.

"Sud je sada usmeno objasnio zašto smatra da je NN lice ubilo Ćuruviju i nadam se da smo sada na korak bliže kraju ovog slučaja", rekao Ružić novinarima ispred Specijalnog suda.

Ukazao je da očekuje žalbe odbrane na presudu, a nada se da će tužilaštvo za organizovani kriminal ovoga puta da se žali samo na deo presude o kaznama.

Ukazuje da Apelacioni sud sada mora da donese pravosnažnu presudu, jer nema više pravo da ukida prvostepenu, bilo nakon razmatrnaja žalbi bilo nakon što otvori glavni pretres.

On je istakao da je važno što je doneta osuđujuća presuda.

Fondacija: Počinioci napada na novinare nisu nedodirljivi

Fondacija "Slavko Ćuruvija" pozdravila je odluku sudskog veća Specijalnog suda u Beogradu, ističući da se nada da današnja presuda predstavlja korak ka konačnoj pravdi u slučaju "Ćuruvija" i da će Apelacioni sud potvrditi odluku sudskog veća Specijalnog suda.

"Ova odluka još jednom nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država kroz instrumentalizovani Resor državne bezbednosti. Zato je ona važan korak u suočavanju sa politički motivisanim zločinima režima Slobodana Miloševića, ali i sa kriminalizovanim strukturama unutar državnog aparata", napominje se u saopštenju objavljenom na sajtu Fondacije.

Takođe ističu i da je današnjom presudom sudsko veće poslalo poruku da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi, makar i nakon više decenija.

"Nadamo se da će ona značiti i prekretnicu u odnosu pravosudnog sistema prema novinarima žrtvama nasilja. Očekujemo da posle današnje odluke više neće biti besmislenog odugovlačenja ovog slučaja, čemu smo bili svedoci poslednjih sedam godina u dva prvostepena procesa", ističe se u saopštenju Fondacije.

Matić: Dokaz da je ubistva moguće rešavati i posle 22 godine

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić rekao je novinarima nakon izricanja presude da, u ime Komisije, kao i pre dve i po godine, izražava zadovoljstvo presudom.

"Ovo je veoma važna poruka prvenstveno za porodicu i za kolege Slavka Ćuruvije, ali i za sve novinare u Srbiji. Nikada se ne sme dozvoliti da novinar bude ubijen zbog svog posla ili da država izvrši ubistvo zbog očuvanja vlasti", istakao je Matić.

Dodao je da se nada da je ovo korak bliže završetku procesa jer je drugi put dobijena presuda na 100 godina zatvora.

"Ovo je dokaz da je moguće i posle 22 godine od ubistva rešavati slučajeve kada postoji, između ostalog, volja unutar institucija, u kojima se prvo događala opstrukcija, a zatim u poslednjih sedam godina, one su na neki način proradile, od MUP, preko BIA, ali i pravosudni sistem. Mislim da je ova presuda danas ohrabrenje da se može vratiti vera u naše sudstvo, dakle da kao društvo profunkcionišemo", istakao je predsednik Komisije.

Zbog aktuelnih događaja, naglašava i da nasilje nad novinarima u bilo kojem obliku karakteriše nedemokratska društva.

"Novinari moraju biti zaštićeni, od bilo kakvog napada, od bilo kavkih pretnji, od bilo kavkih fizičkih napada, a da ne govorimo o tome da se nikada ne smeju događati ovakva ubistva. Ja se nadam da će ova presuda pomoći i u durgom slučaju", naveo je Matić.

Dobričanin: Ko je ubio Ćuruviju

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja brani dvojicu osuđenih pripadnika Državne bezbednosti Romića i Radonjića, tvrdi da se ni posle drugog suđenja ne zna ime ubice Slavka Đuruvije, "s obizrom na to da iz presude proizilazi da je to učinilo NN lice, a ne lica iz optužnice".

Najavila je da će se svakako žaliti na ovu presudu, koja je ista kao i prva koju je Apelacioni sud ukinuo i vratio na ponovljeno suđenje, na kojem međutim nisu izvođeni novi dokazi.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво