Krivične prijave posle tuče rivalskih islamskih zajednica

Prijepoljska policija podnela je 17 prekršajnih prijava protiv osoba koje su u nedelju učestvovale u još jednom u seriji sukoba pristalica rivalskih islamskih zajednica, u kojima je nekoliko osoba povređeno, uključujući i jednog policajca.

Ukupno pet osoba povređeno je prošle noći, kada je kada je grupa vernika koja podržava Islamsku zajednicu u Srbiji i glavnog muftiju Muamera Zukorlića pokušala da uđe u prostorije Odbora Medžlisa koji kontroliše rivalska Islamska zajednica Srbije kojom rukovodi reis-ul-ulema Adem Zilkić.

Zukorlić, blizak bosanskom reisu Mustafi Ceriću, objasnio je da su njegove pristalice prošle noći "pokušali, legalno, da uđu u te prostorije", dok je Zilkićeva opcija čitav događaj opisala kao "nasilan upad."

Osim razlicitih opisa događaja, sukobljene verske grupe različito su opisale i ulogu policije u incidentu, pri čemu je radikalniji Zukorlić ocenio da su se snage reda "otvoreno stavile na stranu razbijača islamske zajednice", dok je Zilkićev mešihat Islamske zajednice Srbije saopštio da su ozbiljniji sukobi sprečeni samo zahvaljujući "brzoj interenciji policije."

"Policija je brzo došla na lice mesta i razdvojila građane od provalnika koji su se zabarikadirali unutar objekta. Nakon bezuspešnog ubeđivanja da provalnici napuste zgradu, oni su verbalno napali policajce, pa je načelnik naredio da se izgrednici privedu i uhapse, a objekat je vraćen Islamskoj zajednici Prijepolje", navodi se u saopštenju Zilkićeve Islamske zajednice.

"Policija neposredno učestvuje u razbijanju Islamske zajednice u Srbiji, nastojeći da nadoknadi neuspeh onih koji su imali ulogu rušenja sistema zajednice", rekao je Zukorlić.

Sabor Islamske zajednice u Srbiji zatražio je danas od predsednika Srbije Borisa Tadića da "konačno preduzme" sve potrebne mere, kako bi islamska zajednica ravnopravno sa crkvama i drugim verskim zajednicama mogla da uživa sva prava zagarantovana zakonom i Ustavom.

"Podižemo svoj glas sa sve manje nade da ćemo biti shvaćeni, iako želimo verovati da još nisu iscrpljene sve mogućnosti da muslimani u Srbiji budu faktor stabilnosti", navedeno je u pismu Tadiću.

Pismo, dostavljeno i Tanjugu, potpisao je Hajro Tutić, predsednik Sabora kao najvišeg organa vlasti Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija i predsednik Mešihata Muamer Zukorlić.

Nakon intervencije policije, privedeno je nekoliko osoba, a prostorije su vraćene Zilkićevoj Islamskoj zajednici.

Ozbiljan raskol između rivalskih islamskih zajednica izbio je zbog neslaganja oko veze sandžačkih Bošnjaka sa susednom islamskom zajednicom u Bosni, što podržava Zukorlić i stava Zilkićevog Rijaseta da je "duhovni centar muslimana uvek u zemlji gde oni žive."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи