Читај ми!

Priština, Goran Stanišić prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva albanskih civila

Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora, proglašavajući ga krivim za ubistvo 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Presudu Stanišiću objavio je danas predsednik veća, sudija Valjon Kurtaj.

Prema optužnici, koju je podiglo Specijalno tužilaštvo u Prištini, "optuženi Goran Stanišić, kao pripadnik rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, aprila 1999. godine, u selima Slovinje i Trbovac, u saradnji sa drugim pripadnicima jedinice, učestvovao je u proterivanju Albanaca, civilnog stanovništva i u izvršenju ubistava i drugih nezakonitih radnji", prenose mediji u Prištini.

"Suđenja optuženima za ratne zločine po istoj matrici"

Stanišićev advokat Ljubomir Pantović izjavio je da je presuda "skandalozna", te najavio tužbu Apelacionom sudu.

Objasnio je da je u istražnom postupku ubistva albanskih civila u Slovinju Zejnepe Gaši, kojoj je ubijeno pet članova parodice, u pet izjava nijednom nije pomenula Gorana Stanišića, ali da je precizno navela druge osobe i to imenom, prezimenom i nadimcima. 

"Tek kada je Stanišić uhapšen, ona ga označava kao izvršioca", kazao je Pantović. 

Ukazuje da je tužilac kompletnu optužnicu zasnovao na novim izjavama, odbacujući raniju istragu za ubistvo albanskih civila za koje, inače, kaže da se radi o teškom zločinu.

Pantović ističe da je odlukom o 20 godina zatvora "sudsko veće prekršilo pravni stav Vrhovnog suda Kosova da maksimalna kazna za ratne zločine može da bude 15 godina zatvora, u skladu sa krivičnim zakonom SFRJ, koji je 1999. godine bio na snazi".

"Nema pravičnih suđenja u slučajevima optuženih za ratne zločine. Suđenja se odvijaju po istoj matrici. Imaju deficit osuđenih za ratne zločine i treba im što više", ocenjuje Pantović.

Objasnio je da je Stanišić često boravio na KiM, sve do hapšenja u junu 2019. godine, kao i da se nije skrivao, zato što nije bio kriv. 

Kancelarija za KiM: Stanišić osuđen bez čvrstih dokaza

Kancelarija za KiM saopštila je da je Stanišić osuđen bez čvrstih i jasnih dokaza i na osnovu kontradiktornih izjava svedoka.

Ocena Kancelarije je da je prištinsko pravosuđe presudom "nastavilo praksu izricanja drakonskih kazni Srbima bez neoborivih i nedvosmislenih dokaza ili utemeljenih izjava svedoka, što ukazuje da im se sudi na osnovu etničkog ključa, a ne prema pravu i pravdi".

"Današnjom odlukom suda, Stanišiću su povređena brojna procesna prava s obzirom na činjenicu da mu je određena kazna od 20 godina zatvora koja u trenutku izvršenja krivičnog dela nije ni postojala u Krivičnom zakoniku", navodi u saopštenju Kancelarija.

Prema stavu Kancelarije, ono što posebno ukazuje na neravnopravan tretman koji je Stanišić imao tokom suđenja je činjenica da ga nijedan od komšija i prijatelja stradalih nije označio kao izvršioca nakon zločina, već da su svoje iskaze promenili 20 godina kasnije.

"Istovremeno, sud je odbio da svedoke suoči sa njihovim ranijim i kontradiktornim izjavama datim 1999, 2000, 2005. i 2006. godine u kojima se Stanišić uopšte ne pominje kao izvšilac", kaže se u saopštenju.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво