Читај ми!

Proces protiv Gucatija i Haradinaja, odbijen zahtev za zaštitu članova tužilačkog tima

Sudsko veće u Hagu koje će suditi predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju zbog optužbi za zastrašivanje svedoka, odbilo je zahtev tužilaštva da dodeli posebne mere zaštite za dva člana njegovog tima u okviru tog postupka.

Specijalizovano kosovsko tužilaštvo sa sedištem u Hagu zatražilo je krajem avgusta od suda da šefu istražnog odeljenja i šefu tima za zaštitu svedoka dodeli pseudonime i druge zaštitne mere radi zaštite njihovog identiteta, tvrdeći da bi u suprotnom mogla da bude ugrožena efikasnost istrage, kao i njihova lična bezbednost, imajući u vidu klimu zastrašivanja svedoka na Kosovu, sa kojima su oni u interakciji.

U odluci Sudskog veća navodi se da tužilaštvo nije uspelo da pokaže postojanje verovatnoće od opasnosti ili rizika po njihovu bezbednost, psihičko i fizičko stanje, dostojanstvo i privatnost ili po bezbednost svedoka sa kojima komuniciraju.

Veće navodi da bi tražene mere bile nepotrebno i neproporcionalno uskraćivanje prava okrivljenih na pravo na javno suđenje.

Tužilaštvo je tvrdilo da su ove zatražene zaštitne mere u skladu sa pravima optuženih, dok se odbrana tome protivila.

Gucati i Haradinaj su optuženi za nepoštovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode pred tim sudom.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво