Читај ми!

Darku Tasiću potvrđena presuda od 11 godina zatvora

Vrhovni sud u Prištini odbio je zahtev odbrane Darka Tasića za zaštitu zakonitosti i potvrdio mu kaznu zatvora od 11 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji, koju je krajem prošle godine izrekao Apelacioni sud.

Tasićev advokat Ljubomir Pantović rekao je RTS-u da su se nakon odluke Apelacionog suda, obratili Vrhovnom sudu radi zaštite zakonitosti, kako bi se kazna zatvora dodatno umanjila, pošto je za ovo krivično delo, prema krivičnom zakoniku SFRJ, koji je bio na snazi 1999. godine, maksimalna kazna 15 godina.

Pantović tvrdi da je kazna trebalo da ide više ka minimumu od pet godina zatvora, a ne ka maksimumu od 15, pošto Tasić nije optužen za ubistvo. 

Odluka Vrhovnog suda je konačna, a advokat Pantović razmišlja da nakon odluke Vrhovnog suda podnese žalbu i ustavnom sudu u Prištini.

Tasić je, prema navodima optužnice, optužen "da je u periodu od 15. do 26. marta 1999. godine, zajedno sa srpskom policijom i vojnim snagama učestvovao u pljačkanju i uništavanju imovine civilnog stanovništva, paljenju kuća, uzimanju poljoprivrednih vozila i drugih vrednih predmeta, posebno porodici Hajdari".

Optužnica, takođe, tereti Tasića za "skrnavljenje leševa, spaljivanje leševa zajedno sa drugim policijskim i paravojnim snagama i bacanje leševa u reku Drim, u mestu van sela Mala Kruša".

Odlukom Apelacionog suda optuženom Tasiću će u kaznu zatvora od 11 godina biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Darko Tasić uhapšen je i pritvoren pre tri i po godine.

Kancelarija za KiM: Nastavljena praksa Prištine da se Srbima određuju drakonske kazne

Ovom presudom, kako ističe Kancelarija za KiM, nastavljena je praksa Prištine da se Srbima određuju drakonske zatvorske kazne za zločine za koje ne postoje neoborivi dokazi van svake pravne sumnje, niti kredibilni svedoci.

"Jasno je da je ovakva odluka suda refleksija i dnevnopolitičkih napada usmerenih prema Srbima sa Kosova i Metohije i prakse da se srpski narod oglašava krivim po političkoj i etničkoj osnovi", dodaje Kancelarija za KiM.

Naglašavaju da ovakve drakonske presude jednom civilu "dodatno služe Prištini za kreiranje veštačkog balansa u odnosu na zločine tzv. OVK i političkog narativa o Srbima, koje albanski političari žele da proglase zločincima".

"Istovremeno, Tasiću su tokom procesa povređena prava, prema sopstvenom priznanju bio je pretučen od strane zatvorskih čuvara novembra prošle godine, ali za takvo postupanje niko nije sankcionisan", zaključuje se u saopštenju.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво