Читај ми!

Porodična tragedija kod Kruševca, muž ubio ženu

U selu Makrešane kod Kruševca, suprug pod dejstvom alkohola ubio četrdesetpetogodišnju ženu, saznaje RTS.

Nekoliko minuta posle ponoći u selu Makrešane, nedaleko od Kruševca, došlo je do porodičnog nasilja, u kome je smrtno stradala četrdestpetogodišnja žena.

Do ubistva je, kako je zvanično potvrdio MUP, došlo nakon kraće rasprave, posle koje je suprug nesrećnoj ženi zadao više udaraca čekićem u predelu glave i naneo joj smrtonosne povrede.

Kruševačka policija je neposredno nakon ubistva uhapsila S. M. (51), koji je osumnjičen za ovaj zločin.

Prema rečima komšija i bliskih rođaka koji nisu želeli pred kamere, ubistvu su prethodile svakodnevne svađe supružnika. 

Uzrok sukobima, a i zločinu pretpostavljaju bila je ljubomora supruga. Žrtva nije tražila pomoć putem SOS telefona, kažu u udruženju žena "Peščanik" u Kruševcu, što ne znači da se nije obraćala za pomoć na drugoj adresi.

"Problem je što u javnim obraćanjima pozivamo žene da prijave nasilje, a kada prijave onda ne dobiju zaštitu koja im je potrebna. Prema novom zakonu, grupa za saradnju i koordinaciju na sprečavanju nasilja u porodici bi trebalo da uključi i druge aktere i akterke, ne samo tri institucije koje najučešće održavaju sastanke, razmatraju slučajeve. Nego bi to trebalo da budu i aktivistkinje nevladinih organizacija, žene koje se bave pitanjem nasilja prema ženama, to bi mogle da budu zdravstvene službe, školska uprava i sve ostale organizacije koje se bave tim slučajevima, a to se ne dešava", navodi Snežana Jakovljević iz Udruženje žena "Peščanik".

Prema podacima mreže ženskih grupa, godišnje u porodično partnerskom odnosu strada od 25 do 30 žena, u proseku po jedna na svakih 7 do 10 dana. Zvanična statistika žrtava femicida prema rečima članica "Peščanika" ne postoji, već se udruženja oslanjaju na podatke iz medija.

Žiteljka Makrešana je deseta žrtva femicida u Srbiji u ovoj godini.

Ministarstvo: Nulta tolerancija na sve oblike nasilja

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najoštrije je osudilo poslednji u nizu slučajeva nasilja nad ženama, koje je za posledicu imalo smrtni ishod, i pozvalo sve nadležne institucije da se još jače uhvate u koštac sa ovim problemom.

"Ministarstvo poziva i sve građane i građanke koji su žrtve nasilje ili su svedoci tih postupaka da hitno nadležnim državnim organima prijave te slučajeve, kako bi država mogla na najefikasniji način da reaguje", ističe se u saopštenju. 

Ministarstvo apeluje na sve nadležne organe da se sa još većom posvećenošću suoče sa ovim problemom jer, kako se napominje, Srbija nije zemlja nasilja, već naprotiv, zemlja koja ima nultu toleranciju na sve oblike nasilja.

Ministarstvo još jednom ukazuje da postoje zakonski i strateški mehanizmi za efikasno suzbijanje nasilja, među kojima je i Strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021. do 2025. godine, koja je usvojena u aprilu ove godine.

Strategija, pored ostalog, predviđa unapređenje opštih i specijalizovanih usluga podrške, kao što su SOS telefoni, sigurne kuće, besplatna pravna pomoć za žene žrtve nasilja na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ministarstvo ističe da je od izuzetne važnosti da žene znaju da nisu same i da mogu računati da će društvo stati uz njih, osnažiti ih i pomoći, dodaje se u saopštenju.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво