Читај ми!

Čaušić za RTS: Situacija u "Slobodi" izgledala dramatično, Čačani mogu biti spokojni

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić rekao je za RTS da je poslednja eksplozija u čačanskoj "Slobodi" bila u 11.11 i da 24 sata od poslednje eksplozije na lice mesta mogu ući pripadnici Sektora. Mislim da Čačani mogu da budu spokojni, rekao je Čaušić dodajući da je situacija izgledala dramatično, ali da je najvažnije da nije bilo žrtava.

Luka Čaušić je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da je u toku dogašivanje iz vazduha nakon eksplozije i požara u fabrici "Sloboda" u Čačku.

Prema njegovim rečima, eksplozije su se smirile i poslednja je bila u 11 sati i 11 minuta.

"Naši pripadnici mogu ući tek 24 sata nakon poslednje eksplozije, grđani mogu da budu mirni, požar je gotovo lokalizovan i gotovo ugašen, možemo da budemo zadovoljni, nije bilo žrtava", istakao je načelnik Sektora za vanredne situacije.

Rekao je da su pripadnici Sektora odmah po dobijanju dojave izašli na lice mesta, takođe i on sa saradnicima.

Opisao je da je sve izgledalo vrlo dramatično jer, kako kaže, nije prijatno kad prilazite gradu i čujete detonacije i vidite isijavanje.

"Kad to čujete, kada vam govori kolega, mi se spremamo za najgore. Zaista sam ponosan i zadovoljan sa aspekta nadležnosti Sektora, jer smo brzo preduzeli sve mere, od evakuacije, blokiranja puta, gašenja gasovoda oko fabrike. Najvažnije je da su oni koji su najugroženiji, radnici fabrike, na bezbednom, svi smo odahnuli kad smo čuli da su dobro", istakao je Čaušić.

Naveo je da su radnici pokazali smirenost i reagovali na adekvatan način. Takođe, kako je rekao, i stanovnici su slušali naloge nadležnih.

Sve okolnosti biće ispitane 

Načelnik Sektora za vanredne situacije naveo je da se u magacinu skladišti municija, koja je veoma reaktivna smesa.

Prema njegovim rečima, kada su takvi požari u pitanju, postoji mogućnost da se ponovo razbukti i baš zbog toga postoji rok od 24 sata od poslednje eksplozije kada se može ući "na lice mesta".

"Ne možemo da kažemo šta se desilo jer još nemamo pristup, ispitaće se sve okolnosti", napomenuo je Čaušić.

Ukazao je da treba raditi na preventivnim merama i rizik svesti na minimum, ali je dodao da u ovakvim proizvodnim pogonima ne može da postoji 100 odsto zaštite.

Trenutno je, kaže, najbolji scenario da helikopteri završe svoj posao i pripomognu gašenju, a da zatim uđu demineri kako bi izvršili uviđaj.

Za sada ne može da se precizira koliko bi sve to moglo da potraje.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво