Читај ми!

Miroslavu Aleksiću produžen pritvor za još 30 dana

Viši sud u Beogradu je, nakon podizanja optužnice, produžio pritvor vlasniku škole glume Miroslavu Miki Aleksiću za još 30 dana, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i uznemiravanja javnosti. Optužnica ga tereti za devet krivičnih dela.

Miroslavu Aleksiću (68) je pritvor po službenoj dužnosti produžilo krivično vanpretresno veće suda zbog opasnosti da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo i zbog uznemirenja javnosti, rečeno je Tanjugu u sudu.

Na tu odluku suda Aleksić i njegov branilac imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od prijema rešenja.

Aleksić je u pritvoru od hapšenja 16. januara ove godine, a juče je Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv njega zbog opravdane sumnje da je silovao i polno uznemiravao ukupno sedam polaznica te škole.

"Optužnicom se tereti za izvršenje dva produžena krivična dela silovanja, dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela dela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam oštećenih", rekla je za Tanjug portparolka tužilaštva Ivana Rakočević.

O potvrđivanju podnete optužnice odlučivaće Viši sud u Beogradu, nakon što potvdi formalnu ispravnost optužnice i dobije odgovor Aleksićeve odbrane na optužnicu.

Predloženo isključenje javnosti tokom glavnog pretresa

Tužilaštvo je inače, radi zaštite privatnosti učesnika u postupku, predložilo sudu da isključi javnost tokom trajanja glavnog pretresa (suđenja), o čemu će odluku takođe doneti sud.

Istraga protiv Aleksića sprovedena je zbog 19 krivičnih dela na štetu devet polaznica svoje škole glume od 2008. do 2020. godine, ali je optužen za devet krivičnih dela na štetu sedam od devet devojaka koje su ga projavile.

Tužilaštvo nije saopštilo zašto su prijave dve devojke otpale.

Aleksić je u tužilaštvu negirao da je seksualno napastvovao pomenute učenice glume u svojoj školi, pored ostalih i Milenu Radulović koja ga je prva prijavila policiji, a nakon nje osmelile su se i druge devojke.

Osim Radulovićeve, identitet je otkrila i glumica Iva Ilinčić, dok su ostale devojke želele da ostanu anonimne.

Kako je ranije saopšteno iz tužilaštva, jedna od devojaka je u vreme napastvovanja bila maloletna, dok su ostale tvrdile, da ih je Aleksić napadao i dok su bile maloletne i nakon punoletstva.

Veštačenja glumica su potvrdila verodostojnost i validnost njihovih iskaza u kojima su ga optužile da ih je silovao ili polno uznemiravao.

Žrtve je veštačila komisija veštaka neuropsihijatara i prihologa, koja je zaključila da su one trpele "psihičke patnje visokog itenziteta".

Za krivično delo polno uznemiravanje zaprećena je novčana kazna ili zatvor do šest meseci, a ukoliko je učinjeno prema maloletnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine.

Za silovanje su, u zavisnosti od načina izvršenja, predviđene različite kazne, od najmanje dve do deset godina, pet do dvanaest, a za silovanje maloletnica pet do petnaest godina.

Radulović je Aleksića prva prijavila policiji u januaru, nakon čega je on uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru, a ubrzo su se i druge devojke osmelile da ga prijave.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво