Читај ми!

Šalja negirao optužbe pred sudom u Hagu

Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja zvani Ujka je pred sudijom Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu negirao je danas krivicu po optužbama koje ga terete za zločine u Kukešu, u Albaniji 1999. godine.

Nakon što mu je predstavljena potvrđena optužnica, Šalja (58) je potvrdio da razume optužbe za koje se tereti, navodeći da mu se "one čine smešnim".

"Nisam pocinio bilo kakvo krivično delo osim što sam branio svoju zemlju i svoj narod. Izjavljujem da u potpunosti nisam kriv", rekao je Šalja.

On je napomenuo sudiji da je još 2004, 2005, 2006 i 2007. godine bio pred Haškim tribuinalom i Euleksom, te da nije bilo potrebe da bude uhapšen, već da je bilo je dovoljno da dobije običan sudski poziv.

Sudija Nikoal Giju nije reagovao niti je komentarisao ovu opasku.

Šalja je na početku ročišta izjavio da je rođen u Prizrenu 1963. i da ima državljanstvo Belgije i "zemlje u kojoj je rođen".

Prva statusna konferencija protiv Šalje treba da se održi u petak 23. aprila u 11 sati.

Šalja je 16. marta u Belgiji uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća Kosova. Uložio je žalbu na rešenje o hapšenju, koju je odbio sud u Liježu 6. aprila, a 15. aprila ga izručio Hagu gde je smešten u pritvorsku jedinicu, rekao je danas sudija sudija Nikola Giju.

Sudija Giju je potvrdio optužnicu protiv Šalje 12. juna 2020. godine, a javnosti je, po nalogu sudije, objavljena njena redigovana verzija, koju je danas predstavilo i Speicijalizovano tužilaštvo na ročištu.

Šalja se tereti za zločine u Kukešu 

Optužnicom Specijalizovanog Kosova tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Zajednički cilj delovanja podrazumevao je proizvoljno zatvaranje, surovo postupanje, mučenja i ubistva.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine "proizvoljno lišavanje slobode", "surovo postupanje", "mučenje" i "ubistvo", izvršenih u fabrici metala u Kukešu približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999.

Ova krivična dela je, kako smatra tužilac, izvršio svojim činjenjem i nečinjenjem opisanim u optužnici i svojim učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Među drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, koji su imenovani u ovoj optužnici, su Sabit Geci zvani Copa i Džemšit Krasnići.

Tokom čitavog perioda na koji se odnosi optužnica, OVK je svoju bazu u bivšoj fabrici metala u Kukešu u Albaniji koristila za razne vojne svrhe, kao što su prijem, čuvanje i distribucija opreme i zaliha, regrutovanje dobrovoljaca i priprema i tranzit pripadnika OVK koji su odlazili na borbene linije ili se vraćali sa njih.

Takođe su u njoj zatvarana i saslušavana lica za koja se sumnjalo da sarađuju sa vlastima SR Jugoslavije i Srbije ili da ne podržavaju OVK.

"Krivična dela navedena u ovoj optužnici izvršili su izvesni pripadnici OVK protiv lica zatvorenih u fabrici metala u Kukešu. Sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani SRJ koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima", navodi se u optužnici i dodaje da je Šalja bio svestan činjenice da je u toku oružani sukob i znao je da su žrtve lica koja nisu aktivno učestvovala u neprijateljstvima.

Šalja se tereti da je sa umišljajem učestvovao u proizvoljnom pritvaranju i držanju lica u zatočeništvu u fabrici u Kukešu, gde su pritvorenici u improvizovanim ćelijama svakodnevno premlaćivani i zlostavljani, kako fizički tako i psihički, uključujući pretnje smrću i nanošenje teških telesnih povreda, strah, ponižavanje, diskriminaciju na političkoj osnovi, zastrašivanje, maltretiranje, saslušavanje i prisilne ili iznuđene izjave i priznanja.

"Zatvorena lica su fizički i psihički zlostavljana u prisustvu drugih zatvorenika. Neka lica su tokom zatočeništva bila prisiljavana na fizički rad", piše u optužnici.

Šalja je, kako se navodi, sam i sa drugim pripadnicima OVK tukao osobu ili osobe, između ostalog, pendrecima, metalnim šipkama, pištoljima, bejzbol palicama i noževima.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da su 4. juna 1999. ili približno tog datuma izvesni pripadnici OVK, među kojima je bio i Šalja, svirepo pretukli jednog zatvorenika.

Premlaćivanje je trajalo do duboko u noć i pripadnici OVK koji su učestvovali u tom zlostavljanju su na zatvorenike pucali i ranili ih.

Posle su nastavili da ih tuku zbog čega su neki preminuli.

Pritvorenici su držani u Kukešu bez dovoljno hrane i vode u neadekvatnim sanitarnim i higijenskim uslovima, kao i u neadekvatnim uslovima smeštaja i zdravstvene brige.

Inače, zločini u Kukešu po komandnoj odgovornosti na teret se stavljaju u drugoj optužnici šefovima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво