Saslušani vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, predložen pritvor za tri osobe

U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu saslušano je devetoro vlasnika poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije koji su juče uhapšeni zbog sumnje da su prevarom oštetili budžet Srbije za više od 20 miliona dinara, nakon čega je za troje predložen pritvor, a ostali su pušteni da se brane sa slobode.

Sedmoro osumnjičenih M. Z., P. V., C. N., R. M., V. S., D. E. i T. P. je iznelo svoju odbranu pred tužiocem, dok su dvoje osumnjičenih M. Z. i J. Lj. iskoristili svoje zakonsko pravo da se brane ćutanjem.

Za osumnjičenim Lj. A se i dalje traga.

Pritvor je tražen za M. Z. i J. Lj. kako ne bi uticali na svedoke, dok je prema M. Z. (druga osoba sa istim inicijalima) pritvor tražen i jer je ranije osuđivan, odnosno zbog sumnje da bi mogao u kratkom roku da ponovi krivično delo.

Ostali osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode, ali je za D. E., V. S. i T. P. predloženo sudu da odredi meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim licima, navodi se u saopštenju tužilaštva.

U toku istražnog postupka, Odeljenje za borbu protiv korupcije UKP-a će po nalogu ovog tužilaštva da prikupi sve raspoložive dokaze, radi provere odbrane osumnjičenih, koji se sumnjiče za produženo krivično delo prevara.

U daljem toku istrage Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će ispitati oštećene, eventualne svedoke, po potrebi naložiti ekonomsko finansijska veštačenja i izvesti druge dokaze, nakon čega će biti doneta odluka o daljem postupanju.

Osumnjičeni se terete da su lažnim prikazivanjem činjenica kupili različite poljoprivredne mašine i mehanizaciju, te izvršili plaćanje navodno kupljene robe, pa na osnovu toga Upravi za agrarna plaćanja podneli Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaj za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje biljnih kultura.

Na taj način su doveli u zabludu radnike Uprave za agrarna plaćanja, koji su rešenjima usvajali njihove zahteve za ostvarivanje prava na podsticaj, te nalozima za plaćanje isplatili osumnjičenima tražena sredstva.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво