Zašto je teže ugasiti požar u magacinu nego u stanu

Prolšle nedelje veliki požar izbio je u industrijskoj zoni u Rakovici. Nije to prvi put da se zapale magacini, pa zato jeste razlog za pitanje ko kontroliše skladišta koja su često u blizini stambenih zgrada.

Kada vidite požar u magacinskom prostoru u kome nema ljudi, nemojte slikati vatru, već odmah zovite vatrogasce, kažu u Vatrogasno-spasilačkoj brigadi u glavnom gradu.

Iako su ovakvi požari ređi u odnosu na požare u stambenim jedinicama, vatra u prostorima u kojima se čuvaju materijali za različitu upotrebu, teže se gasi i uvek predstavljaju opasnost zbog širenja na obližnje objekte i ljude u njima.

"Nažalost, materijalne štete koje su načinjene u tim požarima prevazilaze one u stambenim objektima. Ne možemo da predvidimo šta se u njima nalazi, to je najveća opasnost zato što je požarno opterećenje veliko", napominje Miloš Majstorović iz Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd.

Vatrogasci su obučeni za ulazak u magacine pune zapaljivih stvari, plinskih boca, gde ni sami vlasnici često ne znaju tačno čega ima.

To su prostori koji su prepoznatljivi kao rizični, zbog čega se oblače specijalni gumirani kombinezoni koji su otporni na rad sa opasnim materijama.

Pri ulasku u kontaminirani deo prostora, najvažnije je izmeriti koncentraciju opasnih materija i sprečiti širenje vatre.

"Svaki stambeni prostor se može pretvoriti u magacinski prostor, to je na svesti građana koji tim činjenjem ugrožavaju i sebe i onima u okruženju", dodaje Majstorović.

Roba se često nepravilno skladišti, ponekad postoje i građevinski nedostaci ili neispravne električne instalacije, što najčešće i jeste uzrok ovakvih požara.

Dodatnu opasnost predstavljaju magacini u kojima se skladišti kartonska ambalaža i reklamni materijal a njih je mnogo.

Prostor za čuvanje selidbenih ili drugih stvari može da izda svako pa se rentiranja ovakvog tipa često mogu naći u oglasima.

Trebalo bi da oni koji izdaju prostor imaju veliku odgovornost kada ga ustupaju nekome na korišćenje ali sa preuzimanjem novca za izdavanje, često, svako dalje interesovanje vlasnika za taj objekat prestaje.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи