Читај ми!

Kancelarija za KiM: Obijene i opljačkane crkve u Klokotu i Partešu

U Klokotu je obijena Crkva Svetog Petra i Pavla, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Saopšteno je da je obijena i opljačkana i crkva u Partešu.

Kako se navodi u saopštenju, da je u crkvu provaljeno, primetio je meštanin koji pomaže oko crkve i koji je ovoga jutra krenuo da je otvori za vernike.

Nepoznati počinioci, kako se sumnja, u crkvu su provalili kroz prozor koji su otvorili pajserom.

"Sramota je da Srbi na Kosovu i Metohiji ni na Zadušnice nemaju mira i da se njihovi verski objekti skrnave i nalaze na meti čak i na dan kada obeležavaju spomen na svoje preminule. Ovaj slučaj najrečitije govori o ugroženosti pravoslavne baštine i verskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji su učestalo meta vandala, pljačke, skrnavljena, kao i pretenzija na njihovu imovinu i posede", saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako navode iz Kancelarije, samo tokom prošle godine na Kosovu i Metohiji zabeleženo je više od 80 incidenata čije su mete bili Srbi, njihova imovina, grobovi, crkve.

"To jasno pokazuje da svako nereagovanje privremenih insitutucija u Prištini, potpomognuto indolentnošću međunarodne zajednice, šalje poruku izgrednicima da su Srbi i njihovi objekti legitimna meta. Zbog toga zahtevamo da se svaki ovakav slučaj rasvetli, a počinioci sankcionišu, jer jedino tako možemo graditi mir i zajedničko poverenje", ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Opljačkana i crkva u Partešu 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su nepoznati počinioci noćas opljačkali Crkvu Svete Trojice u Partešu i iz nje odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu, koja, kako se navodi u saopštenju, predstavlja veliku vrednost ove svetinje.

Pljačka je primećena jutros tokom otvaranja crkve da primi vernike koji danas obeležavaju Zadušnice. Vrata na crkvi bila su obijena, a fioke otvorene.

"Činjenica da je crkva poharana i oskrnavljena baš na Zadušnice posebno govori o statusu i ugroženosti srpskih svetinja i verskoj netoleranciji koja vlada na prostoru Kosova i Metohije. Istovremeno se na ovaj način Srbima šalje poruka da u miru ne mogu ni svoje mrtve da ožale", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Dodaje se da se "ovakvom necivlizacijskom ponašanju mora stati na put, a najnovije skrnavljenje svetinja pokazuje da se bez odlaganja mora povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra".

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuju bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju da pretnjama i napadima", naglašava se u saopštenju.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво