Potvrđena presuda za aferu "zozovača"

Vrhovni sud Srbije odbio je kao neosnovane zahteve za ispitivanje zakonitosti pravosnažne presude koje su podneli branioci trojice aktera afere poznate kao "zozovača", kada su od otrovne rakije umrle 43 osobe.

Anđelko Bitević, Miroslav Živanović i Miladin Radić osuđeni su na ukupno 18 godina i šest meseci zatvora zbog proizvodnje i prodaje otrovne rakije od koje se početkom 1998. otrovalo 56, a umrlo 43 ljudi.

Rodbina stradalih svedočila je tokom procesa da su oni umirali u najtežim mukama.

Živadinović, koji je bivši policijski inspektor, pre 10 godina je u svom privatnom preduzeću "Zoza" proizveo 7.400 litara rakije, koju je deklarisao kao lozovaču i distribuirao na području Srbije i Vojvodine.

Za proizvodnju te rakije on je koristio industrijski metil-alkohol, koji je dobio od Bitevića, a koji je bio skladišten kod Radića.

Proces protiv njih trojice trajao je devet godina.

Na prvom suđenju pred niškim Okružnim sudom Živadinović je osuđen na 15 godina zatvora, dok su Bitević i Radić oslobođeni.

Tu presudu oborio je Vrhovni sud Srbije u novembru 2005. godine.

Bitević je, posle prvog suđenja, optužen da je podmitio niškog sudiju Stojadina Jovanovića, koji je vodio proces, poklonivši mu stan u Budvi vredan 36.800 evra.

U ponovljenom postupku Živadinović je ponovo osuđen na 15 godina zatvora, dok je Bitević tada osuđen na devet godina, a Radić na godinu i po.

Vrhovni sud je jula prošle godine preinačio presudu Okružnog suda u Nišu i Živadinoviću - proizvođaču smrtonosne rakije - smanjio kaznu sa 15 na 12 godina zatvora, Biteviću - biznismenu iz Zrenjanina - sa devet na šest godina, a Radiću, preduzetniku iz Srbobrana, sa 18 na šest meseci zatvora.

Postupak protiv Bitevića i Jovanovića zbog davanja, odnosno primanja mita, i dalje traje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво