Udesi letelica vojnog vazduhoplovstva u poslednje dve decenije

Lovački avion "mig 21" srušio se jutros tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka. Podsećamo na udese borbenih i trenažnih aviona i helikoptera koji su pogađali ratno vazduhoplovstvo u prethodnih više od dve decenije.

Avion "mig 21" Vojske Srbije srušio se jutros oko 9.00 u rejonu sela Brasine kod Malog Zvornika tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojni avion "supergaleb G-4" pao je 11. aprila 2018. godine kod Kovačice, a poginuo je pilot Robert Kaloci.

Avion Vojske Srbije "supergaleb G-4" sa dvojicom članova posade srušio se u aprilu 2017. godine u selu Slatina kod Šapca, a u teškoj vazduhoplovnoj nesreći poginuli su piloti potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović.

Dve godine pre toga, srušio se vojni helikopter Mi-17, kojim je u Beograd transportovana životno ugrožena beba iz Novog Pazara. U toj nesreći poginulo je sedam osoba.

Stradala je beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara, pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i anestetičar Miroslav Veselinović.

U novembru 2013. godine, avion "orao" pao je par stotina metara od centra Mrčajevaca, a pilot je uspeo da se katapultira i ostane bez težih povreda.

Godinu dana pre te nesreće, preminuo je pilot Goran Savić, koji je povredama podlegao nakon pada aviona vojnog vazduhoplovstva "lasta V-54" kod Nove Pazove.

Još jedan "orao" srušio se 3. juna 2010. godine, pao je u Gružansko jezero, a pilot se spasao katapultiranjem.

Tokom priprema za letački nastup, jula 2009. godine, u blizini batajničkog vojnog aerodroma srušio se avion tipa "mig 29".

Pilot aviona potpukovnik Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda, a prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek, koji je bio požarni u obližnjem magacinu.

U 2008. godini Vojska Srbije izgubila je dva aviona i jednog pilota.

U okolini vojvođanskog sela Baranda 21. maja major Tomas Janik "katapultirao se" iz aviona "orao" za vreme trenažnog leta, dok je 24. septembra, na aerodromu Batajnica život izgubio potpukovnik Ištvan Kanas u avionu G-4, prilikom pripreme za aeromiting.

U 2004. i 2005. godini izgubljen je avion "utva 75" i helikopter "gazela", čije su posade preživele, dok u 2006. i 2007. godini nije bilo gubitaka.

Pretposlednjeg dana decembra 2003. godine u centru Kragujevca pao je helikopter "gazela", a tragedija je izbegnuta, dok je pet osoba povređeno.

Jedanaestog oktobra 2003. godine, u okolini aerodroma Lađevci kod Kraljeva, oštećen je avion "utva-75" prilikom prinudnog sletanja, a dva člana posade su povređena.

U okolini Niša, 2002. godine, izgubljen je helikopter "gazela", čija su dva člana posade uspela da prežive.

Krajem oktobra 2000. godine, u okolini aerodroma u Golubovcima kod Podgorice, izgubljen je avion "supergaleb G-4", ali su se dva pilota spasila "katapultiranjem".

Tragedija se dogodila 20. marta 2000. godine, kada su na aerodromu Kovin, u udesu školskog aviona "utva 75", poginuli kapetan prve klase Stevica Žarkov i poručnik Dejan Radovanović.

Prvi udes nakon bombardovanja dogodio se 14. avgusta 1999. godine, kada je avion An-26 prinudno sleteo na civilni aerodrom u Surčinu bez izvučenog stajnog trapa. Posada je ostala nepovređena, ali je avion zbog oštećenja rashodovan i korišćen za rezervne delove.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво