Suđenje Momčilu Perišiću za špijunažu nastavljeno iza zatvorenih vrata

Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišiću i još dvojici optuženih za špijunažu, nastavljeno je u Višem sudu u Beogradu iza zatvorenih vrata.

Suđenje Momčilu Perišiću se odvija bez prisustva javnosti koju je sud isključio na početku pretresa u novembru prošle godine na zahtev tužilaštva, radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Naredno suđenje zakazano je za 16. oktobar, rečeno je agenciji Tanjug u Višem sudu.

Za sada će se suđenje odvijati iza zatvorenih vrata, a sud može da odluči i da u nekom trenutku pretres otvori za javnost. Presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena.

Osim Perišića, u istom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Slučaj je aktiviran 2004. godine, ali je već naredne prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. godine u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво