Nastavljeno suđenje Jurišiću

Suđenje Iliji Jurišiću optuženom za učešće u napadu na kolonu bivše Jugoslovenske narodne armije u Tuzli 1992. godine, nastavljeno je danas pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, saslušanjem dvojice svedoka.

Svedok Boro Đurić rekao je da je bio ranjen u napadu na kolonu vozila JNA koja je napuštala kasarnu u Tuzli i da je pucnjava započela čim su vozila malo odmakla od kasarne.

"Pucalo se tako da nisi imao šanse da digneš glavu", opisao je svedok i dodao da su u kamionu u kome je on bio, tokom pucnjave bili ranjeni svi, osim njega i vozača.

Kako je objasnio, vozač je nastavio da vozi, a kamion je zaustavljen tek kasnije kada je na njega bačena nekakva eksplozivna naprava. Svedok je rekao da je tada i sam bio ranjen.

Prema njegovim rečima, pripadnicima JNA bila je izdata interna naredba da ne bude nikakvih provokacija i naveo da vojna vozila nisu mogla da se, posle početka napada,  vrate nazad u kasarnu.

Đuriću je emitovan snimak napada na vojni konvoj, koji on, kako je naglasio, ranije nikada nije gledao.

Sudsko veće saslušalo je i Živana Jovanovića, oca vojnika JNA koji je poginuo u napadu na vojni konvoj.

Jovanović je rekao da je njegov sin bio na redovnom služenju vojnog roka i da je poginuo sa ostalih šest ili sedam vojnika koji su napuštali kasarnu u sanitetskom vozilu.

Dodao je da telo njegovog sina nikada nije pronađeno, već da su iz jedne zajedničke kosturnice od posmrtnih ostataka mladića pronađene tri kosti.

Kako se u optužnici navodi, u napadu su stradala najmanje 92 vojnika,ranjena 33, a uništen je i veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Ilija Jurišić je na početku suđenja u februaru ove godine negirao krivicu navodeći da nije on naredio napad, već da je preneo naređenje svog pretpostavljenog Mehe Bajrića, koje je glasilo: Na vatru odgovori vatrom.

Suđenje se nastavlja sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи