Potvrđena presuda za Ibarsku magistralu

Vrhovni sud potvrdio drugostepenu presudu za ubistvo četvorice članova SPO-a i pokušaj ubistva Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 1999. godine, kojom su Radomir Marković, Milorad Ulemek, Nenad Ilić i Branko Berček osuđeni na po 40 godina zatvora.

Drugostepenu presudu za ubistvo četvorice članova SPO-a i pokušaj ubistva lidera te stranke Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 1999. godine potvrdio je Vrhovni sud Srbije. Presudom su Radomir Marković, Milorad Ulemek, Nenad Ilić i Branko Berček osuđeni na po 40 godina zatvora.

Postupajući u trećem stepenu, Sud je potvrdio i kaznu zatvora optuženom Nenadu Bujoševiću u trajanju od 35 godina, kao i Dušku Maričiću i Leonidu Milivojeviću od po 30 godina robije, navedeno je u saopštenju.

Vrhovni sud je našao da drugostepena presuda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, da je činjenično stanje pravilno utvrđeno, krivični zakon nije povređen, a odluke o kaznama su pravilno utvrđene i na zakonu zasnovane.

Drašković: Istorijski značaj presude

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da pravosnažna presuda okrivljenima za ubistvo četvorice funkcionera te stranke na Ibarskoj magistrali nije i ne može biti pravda, ali da ona ima istorijski značaj.

"Konačna sudska presuda, na koju se čekalo deset godina, nije i ne može biti pravda, jer nijedan sud ne može vratiti živote ubijenim na Ibarskom magistrali", istakao je Drašković u izjavi Tanjugu.

Ukazavši da su izvršiocima i organizatorima tog zločina izrečene zakonom propisane kazne, Drašković je naglasio da je istorijski značaj te presude u činjenici da su osuđeni bili pripadnici Službe državne bezbednosti bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i da je maksimalna kazna izrečena i tadašnjem šefu te službe Radomiru Markoviću.

"Otpori ovakvoj presudi, koja je i presuda poretku državnog terorizma, bili su snažni i dirigovani, pre svega, od nerazvlašćenih centara moći Miloševićeve državne bezbednosti i režima", ocenio je Drašković.

Prema njegovim rečima, sudije Vrhovnog suda Srbije, pre svih Dragomir Milojević i Janko Lazarević, koji su predsedavali sudskim većima, zaslužuju priznanje.

U ataru sela Petka, na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine, u isceniranoj saobraćajnoj nesreći ubijeni su Veselin Bošković, Vušur Rakočević, Dragan Vušurević i Zvonko Osmajlić i pokušano ubistvo lidera SPO-a Vuka Draškovića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво