Karadžić ponovo u sudnici

Počinje treća statusna konferencija u pretpretresnom postupku protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Kadovana Karadžića. Konferencijom rukovodi pretpretresni sudija Jan Bonomi.

Statusna konferencija u pretpretresnom postupku protiv bivšef predednika Srbije Radovana Karadžića biće održana danas u sudnici jedan Haškog tribunala sa početkom u 14 i 15 časova.

Trećom statusnom konferencijom, na kojoj će biti razmatrana administrativno-tehnička pitanja, pitanja koja se tiču obelodanjivanja dokaza, kao i pripreme Karadžićeve odbrane, rukovodiće pretpretresni sudija Jan Bonomi.

Tužilaštvo je prošle sedmice saopštilo da je završilo sa obelodanjivanjem dokaza, odnosno da je dostavilo Karadžiću sav dokazni materijal koji se odnosi kako na važeću tako i na predlog nove optužnice.

Tužilaštvo je, takođe, obavestilo sudsko veće da će nastaviti da razmatra moguće dokaze u skladu sa pravilom 68 Statuta Haškog tribunala koji se odnosi na potencijalno oslobađajući materijal.

Karadžić, koji se pred Tribunalom brani sam, uz pomoć stručnog i pravnog tima za odbranu, više puta je pisanim podnescima od sudskog veća tražio da mu tužilaštvo obelodani sve dokaze.

Karadžić tvrdi da tužilaštvo ne obelodanjuje sve dokaze protiv njega, naročito one koji se odnose na njegov navodni sporazum sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom, prema kome mu je, kako tvrdi, obećano da neće biti uhapšen i izručen Trubunalu ukoliko se povuče iz javnog i političkog života.

Finansiranje odbrane

Takođe je zatražio od Tribunala da naloži Sekretarijatu te institucije da mu omogući adekvatne uslove za pripremu odbrane i primereno plati usluge njegovih pravnih savetnika, pošto, kako je rekao, nema novca.

Sekretarijat je delimično usvojio njegov zahtev za finansiranje odbrane, prihvativši da plaća samo dva člana njegovog pravnog tima, 25 evra na sat, što Karadžić takođe smatra neprimerenim, s obzirom na kompleksnost njegovog slučaja.

Sekretarijat je prihvatio da, dok ne istraži imovno stanje nekadašenjeg lidera bosanskih Srba, plaća deo troškova američkog advokata Pitera Robinsona, kao Karadžićevog pravnog savetnika i Milivoja Ivaniševića, kao savetnika za stručni deo odbrane.

Prethodna statusna konferencija u Karadžićevom slučaju održana je 28. oktobra, kada je bivši predsednik RS zatražio njeno odlaganje, navodeći da nije spreman za nju, pošto je o održavanju konferencije zvanično obavešten dan ranije, kada mu je uručen i predlog nove optužnice.

Još važeća haška optužnica protiv Karadžića sadrži 11 tačaka i tereti ga za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, progone, deportaciju, nečovečna dela, zastrašivanje civila, otmice i druge zločine počinjene nad Muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima nesrbima u Bosni tokom rata 1992-1995 godine.

Nova optužnica, koju je tužilaštvo krajem septembra podnelo pretresnom veću Tribunala, još nije postala pravosnažna.

Karadžić je uhapšen 21. jula prošle godine u Beogradu, posle više od 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a Haškom sudu je izručen 30. jula. Sledećeg dana je iskoristio mogućnost da za 30 dana odloži izjašnjavanje o krivici.

Na drugom pojavljivanju pred Haškim sudom, 29. avgusta, Karadžić se nije izjasnio o krivici, pa je u njegovo ime u zapisnik uneseno da se ne oseća krivim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи