Orić oslobođen

Haški tribunal je danas pravosnažno oslobodio krivice Nasera Orića, ratnog zapovednika muslimanskih snaga u Srebrenici, optuženog za zločine nad Srbima u tom gradu 1992-93.

Apelaciono veće Tribunala tako je preinačilo prvostepenu presudu, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije sprečio zločine nad Srbima, što je izazvalo oštre reakcije vlasti u Beogradu, koje smatraju da presuda bivšem komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici "ruši kredibilitet" Haškog suda.

Reakcije u Bosni i Hercegovini na oslobađajuću presudu Oriću su podeljene.

Srpske stranke, boračka udruženja i predstavnici poginulih i nestalih oštro su osudili odluku Tribunala, dok su u Stranci demokratske akcije, zadovoljni presudom.

Nema dokaza da je kriv

Apelaciono veće je zaključilo da su prvostepene sudije pogrešile kada su Orića proglasile krivim.

Prema objašnjenju Veća, Orić je osuđen a da prethodno nije utvrđeno ko je tačno počinio zločine, da li su počinioci bili potčinjeni Oriću i da li je on znao za zločine.

Saopštavajući presudu, predsedavajući sudija Volfgang Šomburg rekao je da je utvrđeno da su teški zločini nad Srbima u Srebrenici nesumnjivo počinjeni, ali da nije bilo dokaza na osnovu kojih bi se Orić mogao osuditi.

"Dokaz da su zločini izvršeni nije dovoljan da bi pojedinac bio osuđen zbog tih zločina. Krivični postupak zahteva dokaze koji potvrđuju, van svake razumne sumnje, da je optuženi kao pojedinac odgovoran za zločin i samo u tom slučaju može biti doneta presuda", navedeno je u obrazloženju oslobađajuće presude.

Po izricanju konačne presude, Orić je novinarima u Hagu rekao da je srećan i da presudu shvata kao potvrdu da muslimanske snage u Srebrenici nisu počinile zločine.

Orića je optužnica teretila za smrt srpskih zarobljenih u srebreničkoj policijskoj stanici, okrutno postupanje prema pritvorenicima i bezobzirno uništavanje 12 srpskih sela od leta 1992. do kraja 1993. godine, kada je bio zapovednik muslimanskih snaga u Srebrenici.

Prvostepenom presudom, u leto 2006. fodine, Orić je osuđen na dve godine zatvora.

Tužilaštvo je tražilo da bude osuđen na 18 godina zatvora, a odbrana da bude oslobođen.

Tadić: Skandalozna odluka

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić smatra skandaloznim oslobađanje ratnih zločinaca krivice, kao što je to slučaj sa Naserom Orićem.

U kabinetu predsednika republike podsećaju da je predsednik Tadić još prilikom izricanja Oriću neprimereno male kazne od dve godine zatvora, u junu 2006, izrazio nezadovoljstvo takvom odlukom Haškog tribunala.

"Rodbina nevino stradalih", ukazao je tada Tadić, "zahteva da se zločinci adekvatno kazne".

"To je jedini način da jednom zauvek stavimo tačku na sukobe na ovim prostorima i okrenemo novi list", rekao je predsednik Tadić pre dve godine i tom stavu nema ništa da doda ni sada, kada je Orić oslobođen, rekli su agenciji Tanjug u njegovom Kabinetu.

Koštunica: Novi zločin nad nevinim žrtvama

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je Haški tribunal današnjom oslobađajućom presudom "postao saučesnik u ratnim zločinima" koje je počinio Naser Orić.

"Ovom presudom napravljen je novi zločin nad nevinim žrtvama koje su stradale od Nasera Orića", izjavio je Koštunica agenciji Tanjug.

"Posle oslobađanja ratnih zločinaca Ramuša Haradinaja i Nasera Orića, Haški tribunal je izgubio svaki legitimitet i on se više nikako ne može smatrati sudom koji pravedno utvrđuje krivicu", ocenio je premijer Srbije.

"Haški tribunal nema više legitimitet suda i sada je potpuno očigledno da ovaj Tribunal postoji pre svega zato da bi se samo jedna strana, Srbi, obeležili kao krivci za zlodela građanskog rata kojim je razbijena Jugoslavija", zaključio je Koštunica.

SRS: Sud samo za Srbe

U Srpskoj radikalnoj stranci smatraju da je odluka o oslobađanju Orića potvrdila da se od Tribunala ne može očekivati da bude pravičan.

Posle oslobađajuće presude Ramušu Haradinaju i Naseru Oriću to su apsolutne istine koje više niko ne može da pobije, rekla je funkcionerka SRS-a Gordana Pop Lazić.

"Ako je presuda Oriću, međutim, doneta na osnovu dokaza da zločini nad Srbima u Srebrenici nemaju nikakve veze sa njim, onda ima razloga da očekujemo da postupak protiv Vojislava Šešelja može već sutra da bude prekinut, jer ni tužilaštvo niti svedoci do
sada nisu tvrdili da bilo koji zločin ima veze sa Šešeljom", dodala je Pop Lazić.

SPS: Podsmevanje međunarodnom pravu

Socijalistička partija Srbije osućuje oslobađajuću presudu Naseru Oriću, izjavio je Đorđe Milićević, portparol SPS-a.

"Evidentno je da je ovo podsmevanje meunarodnom pravu, jedan montirani i lažirani proces, i imamo situaciju da je zločin nagrađen", rekao je Milićević.

On je dodao da će SPS uvek biti protiv toga i da je javnosti u Srbiji poznat stav te stranke prema Tribunalu.
 

Udarac za međunarodnu pravdu

Nacionalni savet za saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom ocenio je da ovakva presuda ne može da doprinese ostvarivanju pravde, utvrđivanju istine, niti pomirenju na prostorima bivše Jugoslavije.

U Savetu ocenjuju da je ovo, posle prvostepene oslobađajuće presude Ramušu Haradinaju, još jedan veoma ozbiljan udarac za međunarodnu pravdu.

" Biće veoma teško odbraniti stav da ne postoje dvostruki aršini u utvrđivanju  potrebnog efektivnog stepena kontrole za utvrđivanje komandne odgovornosti, s obzirom na to da postoji niz činjenica koje ukazuju da je Naser Orić bio zapovednik muslimanskih snaga u Srebrenici u periodu kada su počinjeni zločini za koje mu se sudilo", saopštio je Savet.

Portparol tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da odluka Apelacionog veća Haškog tribunala da oslobodi Nasera Orića neće doprineti pomirenju, već samo može da podupre one snage koje insistiraju na terminu selektivna pravda.

Vekarić je agenciji Beta rekao da je nesumnjivo utvrđeno da su nad Srbima u tom gradu počinjeni strahoviti zločini.

"Za te zločine neko mora da odgovara", rekao je Vekarić.

Portparol tužilaštva za ratne zločine je ukazao da treba obratiti pažnju i na svedočenja, a posebno dva ključna svedoka koji su promenili iskaze u vezi sa Orićevom ulogom.

"Oni su istražnom postupku rekli da je Orić bio na određenim mestima u određeno vreme kada su se dešavali zločini, a posle su promenili iskaz", podsetio je Vekarić.

Oduka u skladu sa iznetim dokazima

Apelaciono veće donelo je odluku u skladu sa činjenicama iznetim u toku krivičnog postupka, izjavila je danas predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

"Ono što je tokom tog postupka izneto, nije ukazivalo da je Orić znao za zločine koji su počinjeni nad Srbima i da je odgovoran za nesprečavanje zločina", rekla je Kandićeva agenciji Beta.

Ona je ukazala da je optužnica glavni problem u slučaju Orića i da se zbog toga može uputiti velika kritika na račun tužilaštva haškog tribunala, jer nije istraživalo odgovornost za počinjene zločine nad Srbima, već je Orića optužilo za nesprečavanje zločina.  

Posrnuće pravde

Bivši ministar pravde Vladan Batić ocenio je da je oslobađajuća presuda nekadašnjem komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću posrnuće pravde i Haškog tribunala.

Batić je istakao da postoje materijalni tragovi zločina Orića i da je svojevremeno kao ministar pravde i sam radio na prikupljanju tih dokaza.

"Haški tribunal izneo je nedovoljno argumenata za oslobađajuću presudu Oriću, uprkos obilju dokaza koji ukazuju na njegovu odgovornost za ratne zločine nad Srbima na području Srebrenice i okolnih opština", rekao je Batić.

 Podeljene reakcije u BiH

Izričući oslobađajuću presudu Naseru Oriću Haški tribunal se definitivno deklarisao kao sud samo za Srbe, smatraju  Savezu nezavisnih socijaldemokrata, partiji premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

"Ovo je sramotna presuda Haškog tribunala, koja neće doprinijeti pomirenju u BiH, niti njenoj stabilnosti i održivosti", rekao je Rajko Vasić, sekretar Saveza.

On je istakao da su na srebreničkom području počinjeni stravični zločini nad srpskim civilima i nejači, te da je ovom presudom ozakonjeno da za njih niko nije kriv.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić pozdravio je današnju oslobađajuću presudu Naresu Oriću. 
 
"Armija BiH bila je prava viteška vojska koja je branila svoj narod, a to je potvrdila oslobađajuća presuda komandantu Armije BiH Naseru Oriću", rekao je Zukić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво