Kosovska policija u Istoku uhapsila povratnika Žarka Zarića

Kosovska policija uhapsila je u Istoku Žarka Zarića, povratnika u Ljuboždu, preneo je RTS-u predsednik opštinskog organa Mališa Đurić. Strategija Prištine je očigledno da periodičnim i gotovo nasumičnim hapšenjima zbog navodnih ratnih zločina bude ubijena svaka pomisao na povratak više od 200.000 prognanih Srba, kaže Marko Đurić.

Žarko Zarić je uhapšen u blizini pravoslavne crkve u centru Istoka. Bio je u crkvi i pošto je napustio crkveno dvorište uhapsila ga je grupa policajaca.

Zarić je povratnik od 2017 godine. U policiji još nisu saopštili motiv njegovog hapšenja.

Iz Kosovske policije RTS-u je saopšteno da je hapšenje usledilo na zahtev kosovskog Specijalnog tužilaštva. Uhapšeni je upućen na ispitivanje.

Za detalje i motiv hapšenja policija upućuje na Specijalno tužilaštvo.

Portal Kosovo onlajn, međutim, navodi da je Zarić uhapšen zbog navodnog ratnog zločina.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je hapšenje Zarića brutalan primer instrumentalizacije pravosuđa na Kosovu i Metohiji u kampanji sistematskog zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini.

"Hrabri pojedinci, koji odlučuju da se vrate na svoja ognjišta u enklavama južno od Ibra, sasvim sigurno su najugroženija demografska grupa na evropskom kontinentu, a međunarodna zajednica, ukoliko joj je stalo do sopstvenih vrednosti, mora da konačno stane u njihovu odbranu", rekao je Đurić.

Đurić ističe da je strategija Prištine očigledno da periodičnim i gotovo nasumičnim hapšenjima zbog navodnih ratnih zločina bude ubijena svaka pomisao na povratak više od dvesta hiljada prognanih Srba. 

"Zahtevamo hitno oslobađanje Žarka Zarića, ili pružanje kredibilnih dokaza da se on osnovano sumnjiči za teško krivično delo, iako je pre tri godine kao povratnik na KiM prošao sve provere prištinskih privremenih institucija. Kancelarija za Kosovo i Metohiju će, u svakom slučaju, našem sunarodniku obezbediti advokata i svu potrebnu pravnu pomoć", poručio je Đurić. 

Srpska lista najoštrije osuđuje neosnovano hapšenje povratnika Žarka Zarića.

"Očekujemo da međunarodna zajednica najhitnije reaguje na represiju koja se vrši nad nedužnim ljudima", ističe Srpska lista.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво