Održano pripremno ročište na suđenju optuženima za ubistvo četiri Albanaca

U Osnovnom sudu u Prištini održano je pripremno ročište protiv Zlatana Krstića i Destana Šabanija, koje tužilaštvo tereti za krivična dela "ratni zločini protiv civilnog stanovništva".

Optuženi su negirali navode da su odgovorni za ubistvo četiri Albanca i nehumani tretman prema njima u Gornjem Nerodimlju kod Uroševca tokom 1999 godine.

Optužnica tereti Zlatana Krstića da je kao pripadnik srpskih policijskih snaga, navodno 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na devetnaest članova porodice Nuhiu, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Krstić je navodno učestvovao u maltretiranju članova te porodice, u uništavanju njihove imovine, deložaciji iz njihovog prebivališta, otmici i ubistvu njena četiri člana.

Odbrana Zlatana Krstića najavljuje ulaganje zahteva za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze, smatrajući da ne postoji osnovana sumnja da se postupak uopšte vodi.

Destan Šabani, optužen je da je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora nepristojno, ponižavajuće i pogrdno postupio sa ubijenima. On je navodno naredio da tela budu pokopana bez obreda.

U Osnovnom sudu u Prištini danas je vođen postupak i protiv Zorana Đokića, osumnjičenog, kao pripadnik paravojne formacije, za ubistvo Albanaca 1999 u Peći. U ovom procesu ispitana su četiri svedoka.

Pred kosovskim pravosuđem po optužnicama za navodno počinjene ratne zločine, u toku su procesi protiv šestorice Srba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво