Merdare, u torbi otkriveni dijamantski nakit i zbirka antikviteta

Carinici su na kontrolnom punktu Merdare zaplenili zlatan nakit ukrašen dragim kamenjem i pravu kolekcionarsku zbirku skupih ručnih satova, zlatnih i srebrnih medalja, upaljača i starih novčanica, čija će vrednost biti procenjena nakon stručne ekpertize.

Prekršaj je otkriven kada je sinoć oko 21 čas iz pravca Kosova i Metohije za kontrolu pristigao autobus kosovskih registarskih oznaka koji saobraća na relaciji Priština-Nemačka.

Svi prisutni putnici izjasnili su se da nemaju ništa za prijavljivanje i da sa sobom nose samo lični prtljag, saopštila je Uprava carina.

Usledio je detaljan pregled prtljaga i tom prilikom je među ostalim koferima i torbama putnika pronađena jedna, u kojoj se nalazila prava kolekcija različitih ručnih i džepnih satova, zlatnih i srebrnih medalja, starog novca, upaljača i nakita ukrašenog dijamantima i smaragdima.

U torbi za koju se kao vlasnik javio 59-godišnji hrvatski državljanin, albanskog porekla, pronađena su 32 džepna i ručna časovnika robnih marki "ebel", "darvil", "citizen", "omega", "polar" i "garmin", među kojima su najstariji primerci iz 1853. i 1911. godine.

U torbi su pronađeni dijamantska narukvica, tri prstena i jedan privezak od belog zlata ukrašeni dijamantima i smaragdima, 22 zlatne i srebrne medalje, 27 nemačkih, britanskih, turskih i brazilskih starih papirnih novčanica iz različitih perioda, osam upaljača "dipon", "kartije", "rotšild" i drugih poznatih brendova, kao i nekoliko ogrlica od ćilibara i drugih minerala i srebrnih dugmadi za košulju.

Putnik kod koga su pronađeni neprijavljeni predmeti rekao je da nije znao da treba da ih prijavi, jer je smatrao da nisu novi i da to ne mora da učini, navodi se u saopštenju.

U svojoj izjavi je napisao da su mu antikviteti hobi i da je većinu predmeta jeftino kupio u Prizrenu, odakle je rodom. Što se dijamanstkog nakita tiče, rekao je da ga je poneo sa sobom prilikom dolaska iz Praga gde ima svoju zlataru, u nameri da ga pokloni rodbini, ali to iz nekog razloga nije učinio.

Slučaj su preuzeli policija i tužilaštvo.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 17:02) - milan lala [neregistrovani]

Ratna pljacka

Pitanje je jeli sva ta roba opljackana na KiM od ubijenih Srba, pa njemu prodata ? Bez materijalnih dokaza o poreklu robu trajno oduzeti . Detaljno ispitati gde je robu kupio i od koga . Bilo bi dobo zadrzati ga za detaljnu istragu . Ovo se nesme lako pustiti uz neku kaznu , mnogo sto sta se sad moze doznati o ratnim zlocinima nad Srbima uz materijalne dokaze o pljacki ubijenih , biti veoma oprezan.