Bubalo opet oslobođen optužbi u slučaju Luke Beograd

Nekadašnji ministar privrede Predrag Bubalo i ostali optuženi oslobođeni su pred Specijalnim sudom u Beogradu optužbi za zloupotrebu službenog položaja u slučaju privatizacije Luke Beograd.

Predrag Bubalo se optužnicom teretio za zloupotrebu službenog položaja pri prodaji paketa akcija u Luci Beograd preduzeću "Worldfin" čiji je krajnji vlasnik bio Milan Beko.

Suđenje Bubalu počelo je 2014. godine. On je i u prošlom prvostepenom postupku oslobođen ali je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Apelacioni sud je ukinuo prvu oslobađajuću presudu, jer je, kako je tada saopštio, usvojio žalbu tužioca za organizovani kriminal i naveo da mu je "nejasan i neprihvatljiv" zaključak prvostepenog suda da nema krivične odgovornosti odgovornih lica Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda u slučaju "Luke Beograd", pa da to znači da nema ni odgovornosti Predraga Bubala.

Tom prilikom je ukazao i na niz propusta prvostepenog suda koji se moraju otkloniti na ponovljenom suđenju.

Pored okrivljenih i njihovih advokata, današnjem izricanju presude prisustvovao je i Milan Beko.

U ovom postupku, pored Bubala, zbog  zloupotrebe službenog položaja odgovaraju izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i Goran Mrda, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović.

Takođe, ponovo se sudilo i bivšem direktoru Privrednog društva "Luka Beograd" Miroslavu Drobcu i bivšem finansijskom direktoru tog privrednog društva Dušanu Kosovcu.

Prvo suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar detaljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja, a ponovljeno u septembru 2019. godine.

Luka Beograd je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije.

broj komentara 0 pošalji komentar