Priština, optužnica za ratni zločin protiv dvojice bivših pripadnika srpske policije

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv dvojice bivših pripadnika srpske policije za krivična dela "ratni zločini protiv civilnog stanovništva".

Optuženi Z. K. tokom rata na Kosovu, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, navodno je "grubo prekršio pravila međunarodnog humanitarnog prava nad civilima i imovinom, posebno pravila utvrđena Ženevskim konvencijama".

Z. K. je navodno 26. marta 1999. godine u selu Donje Nerodimlje kod Uroševca direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na 19 članova porodice koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Optuženi je navodno učestvovao u maltretiranju članova te porodice, u uništavanju njihove imovine, deložaciji iz njihovog prebivališta, otmici i ubistvima civila O. N., B. N., A. N. i B. N. – članova iste porodice.

"Ovim radnjama okrivljeni Z. K. je u saizvršilaštvu počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Drugi optuženi D. Š. je tokom sukoba na Kosovu, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, navodi se u optužnici, takođe prekršio pravila međunarodnog humanitarnog prava nad civilima.

Navodno je "1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, naoružanog automatskim oružjem, nepristojno, ponižavajuće i pogrdno postupio sa beživotnim telima O. N., B. N., A. N., B. N. i I .R., ubijenih od strane srpske policije i paravojnih snaga i naredio da se ta tela sahrane bez dostojanstva i kršeći pravila rata predviđena međunarodnim humanitarnim pravom".

Ovim radnjama okrivljeni D. Š. navodno je "počinio dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona SFRJ, koji su, takođe, kriminalizovani krivičnim zakonikom Kosova".

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 09. jan 2020, 09:55) - Cikago [neregistrovani]

,,paravojne snage,, ?

Pošto sam i sam učestvovao u tom ratu,sigurno znam da mi nismo imali nikakve ,,paravojne snage,,već je sve bilo u okviru vojske tj.vojne komande pa čak i ceo policijski sastav.
Zamolio bih vas da ne preuzimate njihove lažne termine kao što su gore navedeni ili ,,gerilci OVK,,jer svaki malo obrazovaniji čovek zna šta taj termin znači a to je ,,borac za slobodu,,.
Oni nisu nikakvi ,,gerilci,,već obični teroristi tj.okupatori,pozdrav.

(sreda, 08. jan 2020, 17:56) - anonymous Lala [neregistrovani]

Ta idi,

Perverziji nikad kraja .