Krijumčari se sve od ljudske kose, papagaja, guštera do steroida

Srpski carinici su tokom 2019. godine na graničnim prelazima zaplenili, pored mnogo drugih, najneobičnijih stvari, i gotovo tri miliona evra, koje su putnici pokušali da prokrijumčare preko granice Srbije. Samo na Gradini zaplenjeno je više od 1,3 miliona evra. Pored novca uglavnom se krijumčare narkotici, akcizni proizvodi, lekovi, zlato, plemeniti metali, oružje, a među zaplenama bilo je i gotovo pet kilograma ljudske kose.

Pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa Rade Knežević kaže da je na srpskim graničnim prelazima od 2013. godine zaplenjeno skoro 35 miliona evra.

"Trend ne prestaje, novac se i dalje krijumčari. Od početka ove godine, zaplenjeno je skoro tri miliona evra", kaže Knežević za Tanjug i ističe da taj novac odlazi direktno u državni budžet.

Zbog geostrateške pozicije zemlje, pored novca uglavnom se krijumčare narkotici, akcizni proizvodi, lekovi, zlato, plemeniti metali, oružje, a poslednjih nekoliko godina izraženija je i ilegalna migracija.

Knežević ističe da je samo ove godine na graničnim prelazima otkriveno skoro četiri tone različitih vrsta narkotika, čime je, dodaje, oboren rekord u odnosu na prethodne.

Takođe, udvostručeni su i rezultati kada je u pitanju krijumčarenje lekova.

Putnici često pokušavaju da prokrijumčare i tekstil, obuću.

Ove godine, praznici su inspirisali i krijumčare parfema, pa su carinici na Gradini, nekoliko dana pred Novu godinu, u dva slučaja zaplenili čak 150 parfema poznatih robnih marki.

Carinici su pre desetak dana, na prelazu Đerdap, zaplenili prepariranog guštera vrste varan, koji se nalazi na listi zaštićenih vrsta, a 1. decembra su, na prelazu Srpska Crnja, sprečili pokušaj krijumčarenja deset papagaja i jedanaest paunova, među kojima je bilo 13 ptica zaštićenih CITES konvencijom.

Plenili su i zlato i srebro - na Gradini, na primer, 23. decembra, više od pola kilograma zlata i srebra sakrivenog u žitu za kuvanje, a nekoliko dana pre toga na izlaznoj strani prelaza Horgoš sprečili su pokušaj krijumčarenja gotovo 25 kilograma raznih ruda i minerala.

Zaplenjeno i pet kilograma ljudske kose  

Među zaplenama poslednjeg meseca ove godine bilo je i gotovo pet kilograma ljudske kose, rezervna guma puna steroida, a pred kraj decembra i više od 5.600 tableta i ampula anaboličkih steroida i drugih lekova.

Na pitanje gde najčešće kriju robu, Knežević kaže da to zavisi od same robe koju krijumčare.

Jedan od poslednjih primera zaplene novca desio se na prelazu Gradina, kada su carinici otkrili 114.000 evra u - jastuku.

"Na njemu je strani državljanin ležao i odmarao se, misleći da carinici neće posumnjati na tako nešto. To su neki obrasci na koje smo mi navikli, znamo kako to otprilike izgleda i znamo kako se oni ponašaju kada nešto krijumčare. Onda je samo pitanje naše analize rizika u tom trenutku, na šta će carinik prvo posumnjati, šta će prvo otvoriti, pogledati, šta će u nekom slučaju i pocepati, ne bi li otkrili sakrivenu robu", objašnjava Knežević.

Jedan od interesantnijih slučajeva zabeležen je početkom decembra, kada su carinici na Gradini spečili pokušaj krijumčarenja 70.000 neprijavljenih evra, koje su otkrili prilikom detaljnog pregleda kod putnice - u pojasu ispod grudnjaka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво