Optužnica protiv Nenada Rikala

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nenada Rikala, bivšeg mnistra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja. Istom optužnicom za krivično delo zloupotreba položaja ili ovlašćenja obuhvaćeno je još sedam osoba.

Kako se navodi u saopštenju, okrivljeni Nenad Rikalo je u 2018, "sa ciljem omogućavanja nezakonitog sticanja profita nekih kompanija" postupao nezakonito i namerno u suprotnosti sa zakonom.

"Optuženi Nenad Rikalo, u svojstvu ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja je premašio svoje nadležnosti dizajnirajući 'poseban program' bez posebnog budžeta dodeljenog ovom projektu, postavio kriterijume za finansiranje, iznos bespovratnih sredstava, zaobilazeći čak i redovne posebne postupke dizajniranja programa, za koje je bila zadužena Služba za politiku ruralnog razvoja pri ministratsvu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Rikalo nezakonito doneo i odluku za izradu novih politika za dalji razvoj ruralne infrastrukture i povećanje konkurencije u manje razvijenim ruralnim sredinama, pri čemu se program sam podnosi, kompletirano, dok je komisija samo formalno formirana.

Optužnicom su obuhvaćeni i drugi radnici u Ministarstvu: N. R., K. H., Š. Z., E. Đ., Š. M., L. T., L. K i A. Z., koji se dovode u vezu sa zloupotrebom službenog položaja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja.

broj komentara 0 pošalji komentar