Haljimi: Ako ima pravde optužnica neće biti potvrđena

Optužnica kojom je obuhvaćeno šest osoba za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića više podseća na "Sizifovo mučenje", nego na pravni akt, rekao je za "Kosovo Onlajn" branilac optuženog Marka Rošića advokat Mahmut Haljimi.

Haljimi je je rekao da bez izvršioca goniti samo one koji se sumnjiče da su pomagali nepoznatim izvršiocima je besmisleno kao i da se sa ovakvom optužnicom prvi put sreće u svojoj praksi.

"Verujem da ukoliko ima pravde ova optužnica neće biti potvrđena. Ipak, ukoliko ova optužnica bude potvrđena kao ovakva, predložiću svom klijentu da ne angažuje nikakvog advokata i da se brani sam", rekao je Haljimi.

Haljimi je naglasio da Rošića nema svrhe da brani bilo koji advokat jer dokazi koje su navedeni "ne potvrđuju ni jednu jedinu okolnost kojom bi se približila sumnja da je na bilo koji način pomagao izvršiocima dela ubistva Olivera Ivanovića".

"Imamo nepobitne dokaze koji pokazuju da moj klijent ni kritičnog dana, ali ni nedelju dana pre toga, nije viđen na snimcima koji bi dokazali da je bio u blizini sada pokojnog Olivera Ivanovića. To znači da, ukoliko nije bio prisutan, kako mu se može staviti na teret da je pomogao nekom da izvrši krivično delo, odnosno za nekog koga on ne zna i nema veze sa njim", ističe Haljimi.

Prema njegovim rečima, optužnica nije utemeljena i u njoj nije navedeno gotovo ništa novo od onog što se od prvog dana pojavilo u javnosti, a to je izjava brata pokojnog Olivera Ivanovića i izvesna ceduljica sa registarskim brojem koja je pronađena nekoliko dana ili nedelje nakon ubistva Ivanovića.

"Ima perifernih izjava oko konflikta između pokojnog Olivera Ivanovića i Milana Radojičića, koji je navodno od pokojnog Ivanovića tražio da mu proda neke lokale, jer se po spisima predmeta navodi da je u vlasništvu Ivanovića šest lokala i da je Radojičić od njega tražio da mu proda dva ili tri lokala", kaže Haljimi.

Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću, koji su uhapšeni 23. novembra prošle godine, određen je pritvor do 27. decembra, a po mišljenju advokata Haljimija on će sigurno biti produžen.

"S obzirom da se radi o teškom delu, verovatno će predsednik veća doneti odluku o produženju pritvora s tim što ćemo na pripremnom ročištu, koje je zakazano za 30. decembar, zatražiti da se taj pritvor ukine, jer su prekoračene sve razumne zakonske granice. Verujem da će sud to pažljivo da razmotri i nadamo se da  će pritvor biti ukinut", zaključio je Haljimi.

Specijalni kosovski tužilac u Prištini podigao je optužnicu 2. decembra protiv šestoro Srba, osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, a pripremno ročište zakazano je za 30.decembar u 9 sati u 30 minuta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво