Optužnica protiv majke i ćerki zbog ratovanja za Islamsku Državu

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv tri osobe, dve ćerke i njihove majke, M. T., V. T. D. i Š. T., zbog krivičnog dela "organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi".

U saopštenju Specijalnog tužilaštva navodi se da su tri optužene učestvovale u aktivnostima terorističke organizacije tako što su otišle u Siriju i pridružile se militantnoj organizaciji Islamska država (ID).

Suprug optužene M. T. bio je u Siriji nekoliko meseci i vratio se, a za kratko vreme čitava porodica se pridružila ratovanju za ID, iako su znali da je to protivzakonito.

Optužena V. T. D. je sa suprugom i ćerkom 5. oktobra 2014, preko graničnog prelaza Elez Han, napustila KiM. Oni su zatim sa aerodroma u Skoplju otišli u Tursku, a potom u Siriju, navodi se u saopštenju.

"Optužena M. T. je sa suprugom 4. novembra 2014. otputovala u Siriju na isti način kao i V. T. D., dok je optužena Š. T., majka optuženih M. T. i V. T. D., 21. septembra 2015, zajedno sa svoja dva sina, preko međunarodnog aerodroma u Prištini otputovala u Tursku, pa odatle u Siriju", piše Koha.

Optužene majka i dve ćerke u Siriji su mesečno dobijale novac od ID za pružanje logističkih usluga, sve dok ID nije doživela totalni poraz.

Njih tri su se tada predale kurdskim snagama, koje su ih deportovale na KiM 24. maja ove godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 10. dec 2019, 10:15) - anonymous [neregistrovani]

ISIL

dovukli su sebi probleme.od takvih mogu samo dobit glavobolju.