Ko je na optužnici u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

U Prištini je podignuta optužnica protiv šest osoba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, 16. januara 2018 godine. Javnosti je prezentovana optužnica na albanskom, a za optužene su navedeni samo inicijali.

U pitanju su Nedeljko Spasojević i Marko Rošić, zatim pripadnici Kosovske policije Dragiša Marković i Žarko Jovanović, te tadašnji načelnik policije za krvne delikte u Kosovskoj Mitrovici Rade Basara i Silvana Arsović, sekretarica u stranci Olivera Ivanovića.

Spasojević i Rošić su uhapšeni u novembru prošle godine i od tada su u pritvoru. Basara je u pritvoru od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

Optužnica je podignuta za više krivičnih dela, kao što su "učešće ili organizovanje kriminalne grupe", zatim "zloupotreba službenog položaja", "pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva", "otkrivanje službene tajne" i "manipulacija dokazima".

U optužnici se navodi da su Spasojević, Rošić i Basara sa još tri osobe čiji su inicijali M. R., Z. V. i Ž. B. navodno delovali kao organizovana kriminalna grupa. Protiv osoba sa navedenim inicijalima optužnica nije podignuta, iako se u njoj navodi da je protiv njih izdat međunarodni nalog za hapšenje povodom slučaja ubistva Olivera Ivanovića.

Optužnicom se tvrdi da je ta kriminalna grupa počinila "teško ubistvo", "pomoć u izvršenju ubistva", te da je prethodno zapalila automobil Olivera Ivanovića.

Advokati osumnjičenih o optužnici

Branilac osumnjičenog Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi, izjavio je da nije očekivao da će optužnica protiv njegovog branjenika biti podignuta, jer smatra da ne postoje dokazi za njegovu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

"Nakon što je podignuta optužnica šta možemo očekivati - da se što pre dobijemo te spise predmeta da vidimo šta ima od toga sve. Drugo da insistiramo da se ispoštuje zakonski rok, od kada se tužilaštvo preda optužnicu sudu. Da nam sud dostavi, da sud dostavi optužnicu i da tražimo što pre u toku tih 15 dana da se zakaže rasprava", istakao je Haljimi. 

Advokat Jovana Filipović ističe da je njena branjenica Silvana Arsović, saslušavana u policiji dva puta u Mitrovici, jednom u Prištini.

"Silvani Arsović je u novembru prošle godine bila određena mera policijskog zadržavanja od 48 časova, nakon čega je puštena da se brani sa slobode. S obzirom na sve to, nama nije jasno otkuda sada podizanje optužnice, imajući u vidu činjenicu da ukoliko su postojali bilo kakvi dokazi da bi ona bila u pritvoru, a ne na slobodi kao što je dan-danas", navela je Filipovićeva.

Reakcije na podizanje optužnice 

Iz kancelarije Građanske inicijative koju je vodio Oliver Ivanović još nema zvaničnog reagovanja na podizanje optužnice.

Reagovali su predstavnici Srpske liste navodeći da podizanjem optužnice u Prištini imaju za cilj skretanje pažnje javnosti sa rada Specijalnog suda za zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova. Srpska lista takođe tvrdi da se radi o optužnici bez ijednog dokaza.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenjuje da je reč o montiranoj optužnici i da je u pitanju nastavak organizovane hajke protiv grupe ljudi.

Namera je, dodaje Đurić, da se za taj zločin okrivi srpski narod na Kosovu i Metohiji i Srbija, što bi za krajnji cilj trebalo da ima slabljenje pozicija Srba na Kosovu i delegitimizaciju srpskih predstavnika koje, kako kaže, "albanski separatisti i njihovi sponzori nisu mogli da pobede na prošlim izborima".

Advokati optuženih kažu da optužnicu još nisu dobili i da će se o njenom potvrđivanju raspravljati na posebnoj sedinici suda, kada bude zakazana. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво