BIA podnela dve krivične prijave zbog špijunaže

Bezbednosno–informativna agencija podnela je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici protiv N. K. i D. L., zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža.

Bezbednosno-informativna agencija je prikupila podatke koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da se D. L., bivši pripadnik MUP Srbije, svesno, tajno i organizovano, uz materijalnu nadoknadu, po nalozima pripadnika hrvatskih bezbednosnih i političkih struktura, te lica koja se nalaze u prikrivenoj službi Sigurnosno-obaveštajne agencije Hrvatske (SOA), na teritoriji Srbije angažuje na prikupljanju informacija koje imaju obaveštajni karakter, prenošenju istih navedenim inostranim obaveštajnim činiocima, saopštila je BIA.

U saopštenju dodaju da je D. L. preduzimao i druge aktivnosti kojima je pomagao rad hrvatskih obaveštajnih struktura, a koje su usmerene na ugrožavanje nacionalne bezbednosti Srbije, međunarodnopolitičkih i ekonomskih interesa Srbije.

Naime, D. L. je deo saradničke mreže, sačinjene od više državljana Srbije, koju je, tokom prethodnih godina oformio i koristio državljanin Hrvatske N. K. (1973), inspektor u Odeljenju za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-sremskoj, predsednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske.

U saopštenju BIA se ističe da je N. K. oformio saradničku mrežu za prikupljanje obaveštajnih informacija, za vrbovanje lica sa ovih prostora za saradnju sa hrvatskim pravosuđem, kao i za dolaženje do dokumentacije koja bi bila zloupotrebljena u spoljnopolitičke svrhe, u cilju diskreditacije Srbije.

N. K. je, svojevremeno, u periodu najintenzivnijeg korišćenja D. L. u obaveštajne svrhe, obavljao i funkciju šefa Istražnog tima za ratne zločine, koji su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno odvjetništvo Hrvatske (DORH) i Sigurnosno-obaveštajna agencija Hrvatske, radi ponovnog pokretanja istražnih radnji u vezi sa ratnim zločinima, počinjenim protiv lica hrvatskog porekla u periodu građanskog rata u Hrvatskoj, a naročito u slučajevima koji su već okončani pravosnažnim presudama Posebnog odeljenja za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, navodi se u saopštenju BIA.

"Međutim, Agencija je ustanovila da je N. K. svoje angažovanje na teritoriji Srbije sprovodio ilegalno, realizujući tajne, konspirativne i obaveštajne aktivnosti, mimo postojećih procedura i zvaničnih kanala komunikacije i saradnje, koji postoje između policijskih i pravosudnih struktura dve zemlje, u vezi sa istragama i procesuiranjem okrivljenih u slučajevima počinjenih dela ratnog zločina u periodu građanskog rata u Hrvatskoj", saopštila je BIA.

Navedeno je, ističe BIA, realizovao po nalogu hrvatske obaveštajne službe i desničarskih političkih struktura u Hrvatskoj, sa krajnjim ciljem da se pred međunarodnim instancama dovede u pitanje sposobnost pravosudnih institucija naše zemlje da postupaju u skladu sa zakonom, da se ukaže na navodni politički uticaj na pomenute odluke suda, te da se ugroze bezbednost, politički položaj i ekonomska stabilnost naše države.

"Napominjemo da je D. L. 13. jula 2019. godine lišen slobode u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švajcarske u svojstvu pripadnika međunarodne organizovane kriminalne grupe predvođene američkim državljaninom Majklom Dokovićem (pravo ime Iljmija Frljučkić), prilikom pokušaja krijumčarenja 600 kilograma kokaina vrednog oko 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku. Za razliku od imenovanog, N. K. trenutno je nedostupan istražnim organima Republike Srbije i nalazi se van granica naše zemlje", saopštila je BIA.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 29. nov 2019, 18:10) - anonymous [neregistrovani]

Bilo je vreme

Drago mi je da su naši organi počeli aktivnije I oštrije da primenjuju svoja ovlašćenja protiv onih koji pokušavaju ugroziti bezbednost i ustavni poredak Republike Srbije. Svakako jasno je i da špijunaža i organizovani kriminal često idu u paketu. To je naročito opasno posebno kada se ima u vidu da su slične operacije koje su kombinovale terorizam i organizovane kriminalne aktivnosti (sa posebnim naglaskom na ilegalnoj trgovini oružjem i narkoticima) naneli ogromnu štetu Republici Srbiji i njenim građanima (1997 -1999 godine najintenzivnije).

(petak, 29. nov 2019, 15:13) - Чеда [neregistrovani]

Свака част

Само наставите тако, има за вас мнооого посла.

(petak, 29. nov 2019, 15:11) - milan [neregistrovani]

Špijunaža

Ko koga danas uopšte ne špijunira? Praktičko več svak
svakog špijunira.

50 EUR košta neka mala stvar, koju mogu pustiti kod
suseda ili bilo gde drugdje i slušati danima i noćima
svaku reč koju progovore.