Ukinuta odluka o izručenju Vukotića

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepeno rešenje kojim je bilo utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje Kotoranina Jovana Vukotića Crnoj Gori, koja ga traži zbog pokušaja ubistava i držanja oružja.

Odlukom o ukidanju prvostepenog rešenja o izručenju Jovana Vukotića, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, Višem sudu u Beogradu je naloženo da ponovo odluči o zamolnici Crne Gore i otkloni nepravilnosti iz ukinute odluke.

Jovan Vukotić (38) je pod istragom je crnogorskog tužilaštva za pokušaj dvostrukog ubistva u Kotoru 2016. godine - Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Apelacioni sud je usvojio kao osnovanu žalbu Vukotićevog branioca Zore Dobričanin Nikodinović u kojoj je kako kaže, ukazano sudu na činjenicu da rešenje Višeg suda ne sadrži razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, odnosno u njemu postoji odsustvo razloga o odlučnim činjenicama, zbog čega je doneto uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

U obrazloženju svoje odluke Apelacioni sud podseća da je između Srbije i Crne Gore ugovor o izručenju zaključen 2009. godine, a zatim dopunjen 2010. godine i koji su u ovom slučaju pravilno primenjeni u pitanjima koja su tim ugovorima uređena.

"Međutim, osnovano je izjavljenom žalbom ukazano da ovim ugovorima nisu propisane pretpostavke za izručenje okrivljenog stranoj državi, već su te pretpostavke propisane odredbom člana 16. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, zbog čega se primena ove odredbe Zakona u konkretnom slučaju, ne može zanemariti", navodi se u odluci.

Kako Viši sud ovu odredbu Zakona nije primenio, on je prema stavu Apelaiconog suda, propustio da u prvostepenom rešenju da razloge o svim odlučnim činjenicama nužnim za donošenje pravilne i zakonite odluke u ovoj krivičnopravnoj stvari, zbog čega je rešenje moralo biti ukinuto.

Tražen zbog pokušaj ubistva i nedozvoljenog nošenja oružja

Crnogorske vlasti Vukotića traže zbog krivičnog postupka za pokušaj ubistva u Kotoru 2016. godine i nedozvoljeno nošenje oružja i veruje da je visokorangirani pripadnik "škaljarskog klana".

Ovaj Kotoranin, inače, ima državljanstvo i Srbije i Crne Gore. U Srbiji izdržava kaznu od 15 meseci zatvora zbog posedovanja falsifikovanog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov.

Kaznu, koja mu ističe u decembru, treba da odsluži u Srbiji.

Na saslušanju povodom istrage u Crnoj Gori, koja su obavljena u Beogradu, Vukotić je letos negirao delo za koje se tereti, podnoseći tužilaštvu dokaze o svom alibiju.

On je pod istragom je crnogorskog tužilaštva za pokušaj dvostrukog ubistva u Kotoru 2016. godine - Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Krivičnom prijavom podgoričke policije koja je podneta tužilaštvu pored Vukotića u tom slučaju su obuhvaćeni i Milić Minja Šaković i Igor Dedović.

Prema ranijim saopštenjima crnogorske policije, Vukotić je osumnjičen i da je 23. maja 2016. godine u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog, od kako se veruje vođa suparničkog "kavačkog klana" Radoja Zvicera.

Vukotić je u pritvoru u Beogradu od septembra 2018, a pritvor mu se uračunava u kaznu zatvora, što znači da će na slobodu izaći u decembru ove godine.

Uhapšen je 10. septembra 2018. godine u turskom letovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i već sutradan je deportovan u Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво