Hapšenja zbog utaje poreza i pranja novca

Zbog sumnje da su lažirali poslovne knjige i neosnovano iskazali iznos za povraćaj poreza i poreski kredit, a potom taj novac plasirali u legalne tokove obrnuvši na taj način skoro milijardu dinara, uhapšeno je 11 osoba na teritoriji pet gradova.

Osumnjičeni koji su uhapšeni u Subotici, Beogradu, Dobanovcima, Pančevu i Vranju terete se da su od 15. oktobra 2017. godine do 15. oktobra 2019. godine, izvršili krivična dela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit od preko 542 miliona dinara i pranje novca u iznosu od preko 441 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava.

U saopštenju se navodi da je tokom postupka privremeno oduzeto pet šlepera razne tekstilne robe, 330.000 akciznih markica, oko 8.500 litara alkoholnog pića, kao i određeni iznos deviza u vrednosti od oko 103 miliona dinara.

Dodaje se da su osumnjičeni iskoristili privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske, koje su, zatim, nezakonito prodavali na sivom tržištu unapred poznatim kupcima, fizičkim licima, za gotovinu, bez izdavanja računa, u cilju ostvarivanja prava na povraćaj obračunatog PDV-a.

"Potom su u svojim poslovnim knjigama prikazali da su robu prodavali tzv. fantomskim i peračkim preduzećima koja su sami osnivali po višestruko umanjenim cenama i sačinjavali lažnu poslovnu dokumentaciju. Na taj način su izvršili neosnovan povraćaj PDV-a u iznosu od preko 542 miliona dinara", objašnjava se u saopštenju.

Ukazuje se da su osumnjičeni su izvršili i krivično delo pranja novca tako što su, neosnovano ostvaren povraćaj poreza na dodatu vrednost, u ukupnom iznosu od preko 441 miliona dinara, za koji su znali da je ostvaren nezakonito, na osnovu lažnih poreskih prijava, iskoristili za plaćanje carinskih i poreskih obaveza, kupovinu deviznih sredstava i uplaćivali drugim privrednim društvima.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu predati Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво