Optužnice zbog ubistva devojčice u Prahovu

Više javno tužilaštvo u Negotinu podiglo je optužnicu protiv Z. A., kojom ga tereti za teško ubistvo dvoipogodišnje ćerke svoje devojke V. F., u maju ove godine.

V. F. se istom optužnicom, od 11. novembra, tereti za krivično delo napuštanje nemoćnog lica, rečeno je Tanjugu u negotinskom tužilaštvu.

Njoj je nakon podizanja optužnice sud ukinuo pritvor, a tužilaštvo je na tu odluku izjavilo žalbu, dodaju u tužilaštvu.

Za krivično delo teško ubistvo deteta zaprećena je kazna do 40 godina zatvora, a za delo koje se majci stavlja na teret zaprećena je kazna do osam godina zatvora.

Sumnja se da je Z. A. u Prahovu pretukao devojčicu na smrt, a majka ga u tome nije sprečila.

On je u pritvoru.

Optužnicu treba da potvrdi sud, nakon čega može da usledi suđenje.

Odluku suda da majku pusti na slobodu do suđenja je zastrašujuća, saopšteno je iz Fondacije "Tijana Jurić".

"Okrivljena pored državljanstva Srbije ima i državljanstvo i pasoš Rumunije kao i rodbinu u Austriji te postoji velika mogućnost da će, sada kada joj je ukinut pritvor, napustiti Srbiju kako joj ne bi bilo suđeno za ovo krivično delo u skladu sa evropskom konvecijom o ekstradiciji", saopšteno je iz Fondacije.

Iz Fondacije "Tijan JuriĆ" navode da je tokom istrage utvđeno da je dvoipogodišnju devojčicu kritične večeri očuh satima tukao. Za to vreme majka je bila ispred kuće i, kako je priznala, ništa konkretno nije uradila kako bi spasila sopstveno dete. Istragom je takođe utvrđeno, a majka je verbalno potvrdila navode iz Fondacije, da nakon što je videla da joj dete ne daje znakove života nije uradila ništa.

Nakon smrti deteta, majka je dva sata sa očuhom razgovarala o tome šta se dogodilo, potom su sakrili tragove i odveli dete u dom zdravlja gde su dežurnim lekarima saopštili da je dete palo sa terase, saopšteno je iz Fondacije "Tijana Jurić".

broj komentara 0 pošalji komentar