Uskoro prve optužnice za zločine OVK

Specijalno tužilaštvo za zločine OVK u Hagu do sada je saslušalo više od 100 osumnjičenih i preko 800 svedoka, a prve optužnice bi mogle da budu podignute narednih nedelja, objavio je prištinski "Ljajmi".

Navodi se da, iako je prošlo godinu i po dana od kada je tužilaštvo započelo saslušavanje osumnjičenih i svedoka, još nije podignuta nijedna optužnica.

Portparol Specijalnog tužilaštva za zločine OVK u Hagu, Kristofer Benet, rekao je za Ljajmi da tužilaštvo sprovodi istražne radnje i da ne može da govori o datumu podizanja optužnica.

Međutim, predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati, rekao je '"da bi prve optužnice mogle da budu podignute ovog meseca, jer su istražne radnje već pri kraju".

Advokat Tom Gaši je za Ljajmi izjavio da je podizanje prvih optužnica - pitanje nedelja.

"Kancelarija specijalnog tužioca je jedina institucija koja može tačno da zna da li su optužnice podnesene Specijalnom sudu u Hagu ili ne. Prema zakonskim odredbama, ni Specijalno tužilaštvo ni Specijalni sud nemaju zakonsku obavezu da o tome obaveštavaju javnost", rekao je Gaši.

"Naravno da će biti optužnica, ovo se neće odlagati u nedogled. Prošlo je tri godine od formiranja Specijalnog suda, a više od godinu i po dana od kako je u potpunosti operativan sa svom pravnom infrastrukturom. Znamo da je do sada saslušano više od 100 osumnjičenih i preko 800 svedoka", rekao je Gaši.

Poziv da ide u Hag dobio je i kandidat za poslanika Samoopredeljenja Gani Krasnići.

Ljajmi je preneo da je Specijalni sud objavio listu akreditovanih advokata, žrtava i optuženih u postupku pred ovim sudom.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 20. okt 2019, 16:14) - anonymous [neregistrovani]

Већ виђена ФАРСА

Суд је и формиран да "опере" злочине терористичке ткз.ОВк.

(nedelja, 20. okt 2019, 12:52) - anonymous [neregistrovani]

e

ma nema nista od toga, svi ce biti oslobodjeni, nedostatak dokaza,nema svedoka i tako dalje...sad smo mi kao glupi i naivni pa treba da verujemo u te price...

(nedelja, 20. okt 2019, 08:42) - anonymous [neregistrovani]

Prazne price

Da se kladimo koliko ce ih zaista biti osudjeno?