Nameštanje u javnim nabavkama, "pokajnik" otkrio tajni dogovor

Više preduzeća iz Beograda, Niša i Jagodine nameštala su ponude u javnim nabavkama, zbog čega im je izrečena mera od 60 miliona dinara, objavila je Komisija za zaštitu konkurencije.

Komisija za zaštitu konkurencije je saopštila da su preduzeća "Original", "Birolinija", "Biro print sistemi", "Konika Minolta poslovna rešenja SE" iz Beograda, "Mikops" i "Birodeveloping" iz Niša, "Birotehnika" iz Jagodine i "Dikti lajn" koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama.

Na taj način su, kako se dodaje, povredila konkurenciju, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije.

Za utvrđeno nameštanje ponuda u javnim nabavkama je izrečena mera od 60 miliona dinara, ističe se u saopštenju.

Komisija navodi da je tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je dostavio dokaze i sebi obezbedio oslobađanje plaćanja obaveze na ime učinjene povrede konkurencije.

"Ovo je bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija", navodi se u saopštenju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 19. okt 2019, 09:06) - RedShield [neregistrovani]

Откуд сад то?

Јако би интересантно (тј. поражавајуће) било кад би грађани добили информацију колико јавних набавки НИЈЕ намештено.
Они који то раде уопште не размишљају да ће доћи време (кад тад) да се све то обелодани и дај Боже казни (још би боље било да не петљамо Бога у то него да то одраде народне институције).

(petak, 18. okt 2019, 11:30) - Maja [neregistrovani]

Ma nije moguće!

Ja ne mogu da verujem.