Simonović negira da je naložio zastrašivanje novinara

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović negirao je u Drugom osnovnom sudu u Beogradu da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Milana Jovanovića, novinara portala "Žig info", 12. decembra 2018. godine.

"U celosti negiram krivično delo", rekao je Dragoljub Simonović kratko se izjasnivši o krivici i navodeći da će u daljem toku postupka detaljno izneti svoju odbranu.

Ostala trojica optuženih – Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti", delimično su priznali krivično delo, navodeći da će svoje verzije događaja opisati u odbrani.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Na današnjem pretresu tužilaštvo i advokati su izneli uvodne reči i detaljno pobrojali dokazne predloge.

Simonovićevi branioci su, pored ostalog, tvrdili da on nije imao motiv da izvrši krivično delo, jer njemu Jovanovićevo pisanje nije škodilo, kao i da je istraga vođena tako da se nađe svedok koji će optužiti Simonovića, koji je od početka bio određen da ponese odgovornost za ono što se dogodilo.

Tužilaštvo tvrdi da je Simonović podstrekao Mihailovića da pronađe osobu od poverenja koja bi u vidu opomene Jovanoviću zapalila automobil, dajući mu precizne podatke o automobilu i gde se on nalazi.

Prema optužnici, Simonović je za to ponudio novčanu nadoknadu, nakon čega je Mihailović podstrekao Novakovića, a on za to angažovao Marinkovića, koji je pristao da to učini kako bi mu Novaković otpisao dug.

U optužnici piše da je Marinković 12. decembra 2018. godine, oko 3.20 sati, u ulici Grobljanska 21, došao do garaže oštećenog gde se nalazilo putničko vozilo, ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže i u nju ubacio molotovljev koktel, u predelu zadnjeg dela vozila, pri čemu se po podu prolio benzin, što je izazvalo požar u unutrašnjosti garaže i automobila.

Požar se potom proširio i na povezani stambeni objekat u nastavku (kuću), "izazivajući opasnost po život i telo oštećenih".

Na taj način im je pričinjena i šteta velikih razmera, od 5.648.299,63 dinara, navodi tužilaštvo u optužnom predlogu.

Za Simonovića tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, za Mihailovića i Novakovića, kao saučesnike, kaznu od pet godina zatvora, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Tužilaštvo je optužnicom takođe predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Milanom Jovanovićem i Jelom Deljanin.

Simonović je 7. marta pušten iz pritvora, u kojem je bio od 25. januara.

Bojana Cvetković Šijački je ranije priznala da je pomogla u paljenju kuće novinara, a posle zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, osuđena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Jovanović je od početka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika opštine, koji je inače bio i član Glavnog odbora SNS-a.

broj komentara 0 pošalji komentar