Hapšenja zbog korupcije u Kliničkom centru u Kragujevcu

Zbog malverzacija u vezi sa javnim nabavkama u Kliničkom centru Kragujevac uhapšeno je više osoba. Sumnja se da je rukovodilac u tom kliničkom centru obavljao vanstandardne estetske operacije za koje je od pacijenata uzimao novac.

Policija je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Kraljevu uhapsila trinaest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su nanele štetu Kliničkom centru Kragujevac, saopštio je MUP.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u postupku javnih nabavki kojima su ostvarili protivpravnu imovinsku korist od oko 26 miliona dinara, uhapšeni su rukovodioci u Kliničkom centru Kragujevac D. P. (1970) i N. S. (1971), kao i devet posrednika u prodaji medicinskih sredstava i opreme.

Uhapšeni su posrednici B. B. (1979), M. C. (1955), M. D. (1961), M. K. (1974), B. M. (1974), D. M. (1970), D. N. (1977), A. Z. (1986) i D. S. (1972), zbog sumnje da su počinili krivično delo pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.

Sumnja se da je D. P. u postupcima javnih nabavki Kliničkog centra Kragujevac, u dogovoru sa ponuđačima, prilagođavao uslove ponuda i izradu tehničke specifikacije, kako bi suprotno Zakonu o javnim nabavkama, favorizovao određene ponuđače, na osnovu čega su oni dobijali ugovore u nabavkama medicinskih sredstava i opreme.

U izvršenju krivičnog dela osumnjičenom D. P. pomagali su B. B., M. C., M. D., M. K., B. M., D. M., D. N., A. Z., D. S. tako što su mu dostavljali specifikacije i ponude.

Policija je uhapsila i rukovodioca Kliničkog centra Kragujevac N. S. koji se tereti da je kao saizvršilac u postupku javne nabavke učestvovao u sačinjavanju tehničke specifikacije favorizujući određenog ponuđača, navodi se u saopštenju MUP-a.

Osumnjičen da je obavljao vanstandardne estetske operacije 

Takođe, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, trovina uticajem i falsifikovanje službene isprave uhapšen je rukovodilac u Kliničkom centru Kragujevac G. A. (1964), koji se sumnjiči da je obavljao vanstandardne estetske operacije za koje je od pacijenata uzimao novac.

Sumnja se da je u službene isprave za te operacije G. A. unosio neistinite dijagnoze, čime je omogućio da one budu plaćene od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranja, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.700 evra i 128.000 dinara.

Zaposlena u Kliničkom centru Kragujevac M. G. (1976) uhapšena je zbog sumnje da je pomagala G. A. u izvršenju krivičnog dela tako što je uzimala novac od pacijenata i predavala ga osumnjičenom, kao i da je sačinjavala lažnu dokumentaciju i račune u kojima je navodiila da su obavljene intervencije koje plaća Republički fond za zdravstveno osiguranje, iako je reč o estetskim operacijama koje pod to ne potpadaju.

Osumnjičenima D. P., G. A., M. G. i N. S. određeno je zadržavanja do 48 časova i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali osumnjičeni već privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, zaključuje se u saopštenju.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 18. sep 2019, 06:01) - anonymous [neregistrovani]

U svakoj bolnici

Uhapsit po najmane 10 onih koji drzavnu sluzbu i usluge koriste u privatne svrhe uz naplatu bolesnim gradanima........oni koji para nemaju umiru u bolovima i sepsama po cekaonicama....gde nema ni kolica ni kreveta pokret ih........zalosno....Dignite medecinarima plate max i policiji...ali isto tako hapsite one koji uzimaju novac od gradana..a takvih je jako jako puno

(sreda, 18. sep 2019, 04:54) - Pepe [neregistrovani]

Bravo

Konacno, pa već 5-6 godina nije uhapsen niko iz KC Kragujevac, ranije je to bilo redovno

(utorak, 17. sep 2019, 23:26) - anonymous [neregistrovani]

Zatvor

10 godina robije za svakog pa da vidimo ko je sledeci ?

(utorak, 17. sep 2019, 20:59) - Индекс Крагујевац [neregistrovani]

Индекс

Да ли је ово наставак афере "индекс" која још увек није окончана судском одлуком? Ови нови осумњичени немају чега да се плаше.

(utorak, 17. sep 2019, 20:11) - anonymous [neregistrovani]

KG

Red je bio.
Pa u svakom kaficu u KG neko prica o glupostima u mitu u bolnici.

(utorak, 17. sep 2019, 18:53) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Samo napred! Nadam se da će i krupnije zverke doći na red kad tad.