Uhapšen direktor "Dajrekt medije" i dvoje zaposlenih u marketingu RTS-a

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapšeni su direktor "Dajrekt medije" i dvoje zaposlenih u marketingu RTS-a, potvrđeno nam je u MUP-u.

Uhapšeni su M. Đ. J. , direktorka službe marketinga RTS-a, M. K, šef u službi marketinga RTS-a i J. S., direktor "Dajrekt medije".

Krivičnom prijavom obuhvaćena je i J. D.,  bivša direktorka "Dajrekt medije", koja je van zemlje i za njom je raspisana potraga.

Pre više od mesec dana najavljena je istraga zbog zloupotreba RTS-a i "Dajrekt medije" oko reklama, čime je oštećen budžet Srbije.

Sledeći korak bi trebalo da bude odluka o određivanju pritvora.  

Ministar policije o hapšenju 

Do hapšenja je došlo zajedničkom akcijom Tužilaštva za organizovani kriminal i policije rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Istakao je da su uhapšeni oštetili Javni servis i građane Srbije za 688 miliona dinara, a krivično delo izvršili u peridu od avgusta 2009. do 2018. godine.

"Ukupna šteta za RTS, za građane Srbije, pošto mi to finansiramo svi, je 688 miliona dinara. Tolika je šteta. Mi sumnjičimo ova lica da su učestvovala u ozbiljnim krivičnim delima, u kriminalu koji je doveo do toga da 688 miliona dinara građana Srbije završi u privatnim džepovima", rekao je Stefanović.

Objasnio je da se uhapšeni sumnjiče da su zajedničkim delovanjem učestvovali u zaključivanju više ugovora o poslovnoj saradnji i aneksa tih ugovora, suprotno zvaničnim cenovnicima RTS-a.

"Sumnja se da je 'Dajrekt medija', pored popusta na cene, dobila i pravo na broj sekundi i grpijeva bez naknade, na koji način su po osnovu finansiranja Lige šampiona i Lige Evrope u periodu od 2009. do 2018. godine, kao i dve TV serije Nepobedivo srce i Moj rođak sa sela 2 pribavili protivpravnu imovinsku korist Dajrekt mediji u ukupnom iznosu od 248.965.540 dinara, a na štetu građana Srbije", naveo je Stefanović.  

Prema njegovim rečima, istraga je trajala više godina.

"Došli smo do svih relevantnih informacija i ovo je rezultat rada ozbiljnih profesionalaca iz Tužilaštva za organizovani kriminal i iz beogradske Uprave kriminalističke policije i Uprave kriminalističke policije u sedištu. Dakle, ovo je bio zajednički napor državnih organa koji su bili u obavezi da utvrde gde je nestao taj novac i da li je građanima Srbije napravljena šteta, a nekome korist. Postoje osnovi sumnje, Tužilaštvo je donelo odluku da se ova lica uhapse i ovaj slučaj će sa optužnicom ići pred sud", istakao je ministar policije.

Reagovanja na hapšenja

Na vanrednoj konferenciji za novinare potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marija Obradović istakla je da sve ono što je SNS govorila o političkoj zloupotrebi i kriminalu Dragana Đilasa sada polako dobija dokaze.

Đilas je preko "Dajrekt medije", mimo zakona i ugovora, kako je rekla, pribavljao sebi reklamni prostor na RTS-u i prodavao ga krajnjim oglašivačima, uključujući i minute koje je dobio besplatno.

"Ta velika razlika u ceni, dakle prvo popusti koje je on dobijao na reklamni prostor, na sekunde, na minute reklamne, a onda dobijao i određeni broj besplatnih sekundi i reklamnog prostora od RTS-a, nakon toga preprodavao krajnjim oglašivačima, i za sebe pribavljao višemilionsku korist u evrima. RTS se najvećim delom finansira iz republičkog budžeta, a to je novac građana Srbije. Otimajući reklamni prostor RTS-a, mimo ugovora i zakona, Dragan Đilas je direktno zavlačio ruku u džep građana Srbije", navela je Obradovićeva.

Povodom privođenja zaposlenih u "Dajrekt mediji" i RTS-u, konferenciju za novinare održao je i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i to ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu.

Podsetio je novinare da je pre 45 dana, kada je sličnu konferenciju držao ispred zgrade policije najavio da će zaposleni u njegovoj bivšoj firmi i ljudi iz RTS biti hapšeni s, kako je rekao, lažnim otpužbama.

"Tada sam vam pokazao papir koji je Dragan Bujošević potpisao februara ove godine, generalni direktor RTS-a u kome se jasno kaže da po mišljenju svih stručnih službi, naglašavam svih stručnih službi Radio televizije Srbije, nijedan od tih ugovora iz 2009. godine ne da nije štetan za RTS, nego su svi bili korisni i na njima je Radio televizija Srbije napravila profit", rekao je Dragan Đilas. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво