Nekadašnjem direktoru EDB-a trajno oduzeti novac i nekretnine

Posle višegodišnjeg postupka pravosnažnom odlukom suda nekadašnjem direktoru Elektrodistribucije Beograd Branislavu Uskokoviću trajno je oduzeto višse od 62.000 evra, a od njegovih ćerki i unuka tri kuće, tri stana i lokal na Vračaru, jer je utvrđeno da su proistekli iz krivičnog dela za koje je Uskoković osuđen.

Uskoković je 2013. godine pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, kojom je pribavio protivpravnu imovinsku korist, nakon čega je pokrenut postupak za trajno oduzimanje njegove imovine i imovine sa njim povezanih trećih lica.

Sada je Apelacioni sud u Beogradu doneo rešenje prema kojem se pravosnažno i trajno od Uskokovića i njegovih ćerki i unuka oduzeto:

62.174,78 evra, kuća u Petrogradskoj ulici, lokal u Makenzijevoj ulici od 87 kvadratnih metara, kuća u Topolskoj ulici, stan u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu od 88,77 kvadratnih metara, kuća - lokal u Darvinovoj ulici od 147,26 kvadratnih metara, stan u Kičevskoj ulici od 75 kvadratnih metara, kao i stan u Molerovoj ulici u površine 57 kvadratnih metara.

Upravljanje trajno oduzetom imovinom je povereno Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom, navodi se u odluci suda koja je objavljena.

Odlukom Apelacionog suda pravosnažno je odbijen zahtev tužilaštva da mu se oduzmu 15.000 evra i 35.700 evra, kao i od supruge, kćerki, zetova i unuka sredstva kod "Podgoričke banke" u iznosu od 16.555,62 evra.

Sud odbio oduzimanje više nekretnina  

Odbijeno je i trajno oduzimanje nektretnina: samostalna zanatska radnja "Jupiter čisto" u Kalenićevoj ulici u Beogradu, udeo u akcionarskom društvu "Naša sloga" u Kovinu, kuća i tri zgrade u Bulevaru kralja Aleksandara površine 4 ara i 83,30 kvadratnih metara, kuća sa lokalom u ulici Baje Sekulića korisne površine 524,64 kvadratnih metara, stan u ulici Baba Višnjina površine 131 kvadratnih metara, i privredno društvo "Jupiter higijena" u Beogradu.

Do ove odluke Dirkecija je upravljala privremeno oduzetom imovinom Uskokovića davanjem u zakup pomenutih nekretnina za koje je mesečno ubirala više hiljada evra.

Odluka suda je doneta u skladu za Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Beogradski Okružni sud je prvobitno osudio Uskokovića 2006. na devet godina zatvora, ali je Vrhovni sud poništio presudu oktobra 2008. i vratio postupak na novo suđenje.

Protiv Uskokovića i nekoliko njegovih saradnika optužnica je bila podignuta maja 2003. godine, ali je na kraju na optuženičkoj klupi ostao sam jer je jedan optuženi umro, drugi je oslobođen, a protiv ostalih je postupak zastareo.

Na tri godine zatvora pravosnažno je osuđen 2013. godine.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 20. jul 2019, 14:20) - Ante [neregistrovani]

Posteno

Odakle je taj Uskokovic, je li iz Hrvatske? Neki kazu iz Hrvatske drugi iz Crne Gore ?

(petak, 19. jul 2019, 21:14) - anonymous [neregistrovani]

Pa ovaj je vlasnik pola Beograda!????

Ko to moze postenim radom???

(petak, 19. jul 2019, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

Srbijo dozovi se pameti...

"...a protiv ostalih je postupak zastareo..."

Dok god budu na snazi zakoni kao ovaj o "zastarevanju postupaka" drzava je saucesnik u razbojnistvu. Sramota.