Tužilaštvo Mehanizma se protivi žalbi Srbije u slučaju "radikali"

Srbija je pre desetak dana podnela žalbu na odluku sudije Mehanizma za krivične sudove u Hagu - da se članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću, optuženima za nepoštovanje suda, sudi u Hagu a ne u Srbji, a prijatelj tužilaštva se usprotivo žalbi, tvrdeći da ona mora da bude odbijena.

U obrazloženju svog odgovora na žalbu Srbije koji je objavio Mehanizam, prijatelj tužilaštva navodi da apelaciono veće Mehanizma još nije donelo odluku da li će uopšte prihvatiti da razmatra žalbu Srbije, ali da prijatelj tužilaštva svoj odgovor na žalbu ipak podnosi za slučaj da Apelaciono veće dozvoli Srbji pravo žalbe.

"Žalba Srbije treba da bude odbijena. Srbija nije uspela da pokaže da odluka sudije sadrži neku konkretnu grešku u primeni prava ili da je tako nepravićna ili nerazumna da predstavlja zloupotrebu njegove diskrecije", navodi se pored ostalog u odgovoru prijatelja tužilaštva.

On tvrdi da je odluka sudije pravična i razumna i da obuhvata potpuno validno izvršavanje njegove diskrecije, dok za podneske Srbije kaže da su već bili razmatrani.

Novu odluku da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu, nakon ponovnog odlučivanja, doneo je 13. maja novi sudija u ovom predmetu Liu Dačun, čime je poništio raniju odluku da se ovaj predmet ustupi na suđenje Srbiji.

Istom odlukom je naložio da se oni uhapse i izručenje Hagu.

On smatra da su ključni svedoci u ovom predmetu izjavili da neće svedočiti ukoliko suđenje bude bilo u Srbiji zbog "zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica".

Funkcioneri SRS-a Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svedoka pod pseudonimima W1 i W2 koji su, prema tvrnjama haškog tužilaštva, bili pod pritiskom da svedoče u korist Šešelja i da su za to od Srpske radikalne stranke uzeli novac.

Srbija je prethodno u više navrata izrazila spremnost za suđenje ovog predmeta, garantujući fer i pravičnost postupka i adekvatnu zašitu svedoka.

U junu 2018. turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete koji je bio na snazi od 2015. godine.

Akaju Savet Bezbednosti nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mesto u decembru je imenovan sudija Liu Daćun.

Tužilaštvo u Hagu protivilo se prebacivanju predmeta sprskom pravosuđu, i po njegovoj žalbi je u decembru 2018. godine odlučeno da se to pitanje ponovo razmotri.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

broj komentara 0 pošalji komentar