Puzigaći 12 godina zatvora za ubistvo Tatona

Viši sud u Beogradu ponovo je osudio na 12 godina zatvora Dejana Puzigaću, sa monaškim imenom Sava, povodom optužbi da je učestvovao u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine.

Ovo je treća po redu prvostepena presuda Dejanu Puzigaći, pošto mu je tri puta ponovljano suđenje. I na novu presudu i Puzigaća i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Suđenje Puzigaći ponovljeno ovog puta po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je početkom decembra 2018. ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda kojom je on prošle godine bio osuđen na 12 godina zatvora. 

U prvom postupku, koji je vođen protiv više izgrednika, Puzigaća je prvostepenom presudom bio osuđen na 32 godine zatvora, ali mu je kazna odlukom Apelacionog suda 2012. godine smanjena na 14 godina zatvora.

Puzigaća, koji se tereti za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, i dalje je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu u kojem je se nalazi od izručenja iz Grčke, gde je uhapšen nakon višegodišnjeg bekstva.

Nakon izručenja iz Grčke njemu je dozvoljeno ponavljanje krivičnog postupka, odnosno novo suđenje sa pravom žalbe.

Tokom skrivanja Puzigaća se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava, pa se na suđenja pojavljivao u monaškoj odori.

Taton je teško povređen u tuči navijača Partizana i Tuluza iz Francuske na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine, a 11 dana kasnije je preminuo u bolnici.

Na početku ponovljenog suđenja u aprilu 2017, Puzigaća je negirao učešće u tuči, tvrdeći da uopšte nije bio na Obilićevom vencu u vreme nereda i tuče navijača Tuluza i Partizana.

U slučaju ubistva Tatona, Đorđe Prelić, koji je takođe u odsustvu bio osuđen na 15 godina zatvora, zimus je novom pravosnažnom presudom osuđen na 10 godina zatvora.

Prelić je pet godina bio u bekstvu do hapšenja u Španiji koja ga je izručila Srbiji 2014. godine.

Osim Puzigaće i Prelića, ostalih 12 optuženih za ubistvo Tatona su ranije osuđeni na zatvorske kazne i već su pušteni iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 16. jul 2019, 14:46) - anonymous [neregistrovani]

Linc

Sto je veci broj ucesnika koji su napali Tatona, to je veca krivica za svakog od njih. Licno mislim da su premalo kaznjeni i da su trebali do kraja zivota da kopaju kamen u dubini neke planine.
Po komentarima nekih, ispada da ako hiljadu ljudi napadne jednog i ubije ga u guzvi, niko ne odgovara, jer je tesko ustanoviti ko mu je zadao smrtonosne povrede

(utorak, 16. jul 2019, 14:00) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor

To Svedskoj. U Grckoj ako se ne zna ko je, SVI idu na dozivotnu robiju. Pa neka se dogovore.

(utorak, 16. jul 2019, 13:31) - anonymous [neregistrovani]

Samo istina

Nije da ga branim, čak šta više težim pravoj istini da odgavaraju odgovorni a ne kolektivno, jer je osuđeno 12 osoba, pa nije mu 12 osoba moglo ni prići a kamoli zadati smrtni udarac, uostalom, za njega je bio fatalan skok, pad, a sam je skočio u begu i tu opet nije zadobio fatalne povrede već, kako je jedno istraživanje pokazalo, zbog jednog aparata za skeniranje glave koji bolnica u tom trenutku nije imala.

(utorak, 16. jul 2019, 13:28) - anonymous [neregistrovani]

Velike razlike zavisno od drzave do drzave

U Svedskoj je praksa da ukoliko je bilo vise ucesnika u nasilju sa smrtnim ishodom a ne moze se dokazati tko je nanio smrtonosni udarac da se svi ucesnici oslobode. Princip je da je bolje krivac na slobodi nego nevin u zatvoru. Isto tako je poznat slucaj gdje su dvojica mladica usmrtili djevojku i na sudu optuzivali jedan drugoga. Epilog obojica su pustena na slobodu jer se nije moglo dokazati tko je krivac.

(utorak, 16. jul 2019, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

Francuz

Ni kkriv ni duzan izgubio zivot umesto da su stranca castili picem da pokazu da su stranci dobro dosli u srbiju oni mu uzeli dusu mladom coveku tuga velika.

(utorak, 16. jul 2019, 12:19) - Sloba [neregistrovani]

Malo je to!

trebali su ga osuditi na 120 godina, za primer svima koji nasrcu na ljude!!!

(utorak, 16. jul 2019, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

Samo 10god.

U Srbiji su presude mnoge spore

(utorak, 16. jul 2019, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

Izgleda da je postala praksa da se ubice i lopovi nakon izvrsenja kivicnih dela kriju u monastvu !!

Zasto Crkva to dozvoljava ?!!
Mozda je on od Crkve trazio pomilovanje nakon ispovedanja ali mu mesto nije u Crkvi, a jos manje da se krije u monastvu.

(utorak, 16. jul 2019, 10:08) - anonymous [neregistrovani]

Satro

Ubijes coveka i to na podmukao i svirep nacin, sa velikom grupom saizvrsilaca, pa se, kao satro, zamonasis.
A sam da je bio, popio bi teske batine od Tatona, ako bi uopste smeo da se potuce.