Ročište u slučaju paljenja ambasade SAD odloženo za oktobar

Pripremno ročište pred suđenje petorici policijskih službenika, koji se sumnjiče za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga “Kosovo je Srbija” 2008. godine kada je zapaljena ambasada SAD u Beogradu odloženo je u Višem sudu za oktobar.

Do odlaganja je došlo zbog izostanka jednog optuženog i jednog branioca.

Kao sledeći termin za ročište određen je 7. oktobar, pošto se u avgustu suđenja uglavnom ne zakazuju zbog godišnjih odmora, a stranke u tom postupku nisu mogle da se usklade sa terminima u septembru.

Pripremno ročište će biti zatvoreno za javnost i na njemu će se utvrđivati koji će dokazi biti izvođeni tokom suđenja, a optuženi će se kratko izjasniti o krivici.

Nakon toga sud će zakazati početak suđenja koje će biti javno i na kojem će okrivljeni moći detaljno da iznesu svoju odbranu.

U ovom slučaju za "teško delo protiv opšte sigrunosti" optuženi su M. K., S.V., S. B., Z. R. i B. M.

Oni su pored ovog krivičnog dela bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja" ali je sud zimus zaključio da "nema mesta optužbi" za to krivično delo i u tom delu optužnicu nije potvrdio.

Detalje optužnice tužilaštvo nije saopštilo. 

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog suđenja, zimus pravosnažno oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD, odnosno krivično delo "izazivanje opšte opasnosti".

Oni nisu bili optuženi za paljenje ambasade, već se u optužnici to na teret stavlja NN licima koja su kroz razbijena stakla ambasade ubacila upaljene baklje.

Šteta na ambasadi SAD, prema službenoj noti ambasade upućenoj sudu, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.

Što se tiče smrti Zorana Vujovića koji je izgoreo u tom požaru u zgradi ambasade, sud smatra da sedmorica optuženih mladića nisu imali veze sa tom tragedijom.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 11. jul 2019, 17:32) - anonymous [neregistrovani]

Moja Srbija

Pališ skupštinu, televiziju... to može. I nikom ništa.
Američku ambasadu - e to ne može.
A ako se ono u njihovoj ambasadi zove "paljenje ambasade", onda je i Skupština i RTS nezapamćem požar.
Izgleda da neko to razvrstava u demokratsko i nedemokratsko paljene.

(četvrtak, 11. jul 2019, 11:41) - Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

Dosta vise

Priznanje krivice i po dva meseca uslovno. Nasi sudovi imaju mnogo preceg posla nego da se godinama bave necim sto je "neko" provocirao i zasluzio