Oslobođen Srbin optužen za zločine nad Albancima

Specijalni sud u Prištini ukinuo je pritvor Milošu Petkoviću, kojeg kosovsko tužilaštvo sumnjiči za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u selu Mala Kruša u opštini Orahovac, jer tužilaštvo nije podnelo dovoljno dokaza za svoje tvrdnje.

Petkovićev branilac, advokat Ljubinko Todorović, navodi da je prijava protiv Petkovića bila "lažna", o čemu govori i odustajanje tri navodna svedoka od davanja iskaza.

"Znalo se odmah da je to lažna prijava jer čovek od 1998. godine, od početka septembra, do 17. maja kad je izvršena ekstradicija iz Mađarske, on nije bio na Kosovu, a tereti se za 25. i 26. mart kada je bio taj veliki zločin u Maloj Kruši", rekao je Todorović.

Petković je naveo da su svedoci govorili netačne stvari, jer ga niko nije video jer tamo nije ni bio. 

Tužilaštvo ima pravo žalbe na to rešenje u roku od 24 sata, međutim, mala je šansa da ona bude usvojena, a odluka suda promenjena, budući da je sudija pustio osumnjičenog koji nema prebivalište na Kosovu i Metohiji.

Ovaj postupak je u fazi istrage kosovskog tužilaštva, bez podignute optužnice. Petković je bio uhapšen u Mađarskoj 6. septembra 2018. godine po međunarodnoj poternici koju je izdao Euleks.

Iz Mađarske je izručen Prištini 17. maja 2019. što je, kako prenose mediji, bio prvi slučaj izručenja od kada su ti organi od Euleksa preuzeli procese ratnih zločina.

Petković je od tada do juče bio u zatvoru u Podujevu, a sada je pušten na slobodu.

Rodom je iz Male Kruše, a sada živi u centralnoj Srbiji.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво